Beide zijn al jaren actief in sociale economie. Bij Oostrem in Herent zijn alle personen met een beperking welkom. De organisatie heeft al heel wat ervaring met het ophalen van koffiegruis uit het UZ Leuven.
“Wekelijks halen wij 150 kilo koffiegruis op bij het Universitair Ziekenhuis in Leuven”, zegt Herman Bellemans, directeur Zorg van Oostrem. “Het koffiegruis wordt door onze mensen netjes uitgespreid in serres om het te laten drogen. Dat proces verloopt op een volkomen natuurlijke wijze. Tot nu toe vonden we geen geschikte afzetmarkt voor het gedroogde gruis.”
De verwerking van het gruis gebeurt door de start-up More2Coffee, gesticht door Frederik Muylle en Dimitri Strybos. “Uit het gruis worden twee elementen gehaald: olie en perskoek. De olie krijgt nu een bestemming voor de verwerking tot geurkaars.”
“We hebben gekozen voor drie geuren, niet alleen koffie, maar ook twee geuren die er perfect bij aansluiten: kaneel en cederhout. De 4 ton koffiegruis van het UZ Leuven moet goed zijn voor zowat 5.000 kaarsen.”
Frederik Muylle ziet veel potentieel in het koffiegruis. “Uit recente gegevens weten we dat alle Belgen samen jaarlijks 67.000 ton koffiebonen verbruiken, waarvan slechtst twintig procent in ons kopje belandt”, zegt Muylle. “Specifiek voor Vlaams-Brabant gaat het over zo’n 6.700 ton, waarvan 80 procent of 5.360 ton als afval wordt bestempeld.”
“Bijna alle koffiegruis belandt momenteel in de verbrandingsoven als restafval of wordt ingezameld als gft-afval en nadien vergist tot biogas. Maar koffiegruis zit boordevol waardevolle nuttige stoffen, zoals olie, vezels, eiwitten, antioxidanten en andere actieve bestanddelen. Een enorm economisch potentieel dus, dat tot op vandaag quasi onbenut blijft.”
Kaarsresten
De geurkaarsen worden onder de naam ‘Circulatte’ te koop aangeboden. Voor De Vlaspit sluit het maken van de geurkaarsen perfect aan bij de bestaande activiteiten.
“Sinds onze start 25 jaar geleden verzamelen en verwerken we in ons atelier kaarsresten tot nieuwe kaarsen. In 2021 werd aldus 83,9 ton kaarsenafval terug gebruikt als grondstof. De ontwikkeling van een nieuwe, 100 procent biogebaseerde, circulaire geurkaars is voor ons een logische nieuwe stap om extra grondstoffen te hergebruiken en de CO 2-uitstoot te verminderen”, zegt Stefan Rutten, directeur van De Vlaspit.
Je vindt de Circulatte kaarsen ook in de webshop van People Made, een samenwerkingsverband van een 40-tal arbeidszorg-initiatieven en organisaties uit de sociale economie. “Wij staan organisaties bij in het vinden van een afzetmarkt voor hun producten en het professionaliseren van de producten”, legt Greet De Wulf van People Made uit.
De kaarsen worden te koop aangeboden voor 25 euro per stuk. Op basis van het subsidiereglement sociaal ondernemerschap verleent de provincie 40.000 euro steun aan het project.