kloostergang Foto: scl

Koen zoekt overnemer voor trappistentempel De Kloostergang: “Iemand die onze passie en goesting deelt”

Koen Naulaerts (30) is al vier jaar de trotse uitbater van trappistencafé De Kloostergang in Aarschot. De toeristenhotspot met webshop en proeverij werd door Koen en Kenny Hermans uit de grond gestampt. Ondanks meerdere crisissen bouwden de twee een succesvolle zaak uit. Nu zoeken ze een overnemer. “We hebben destijds abdijen afgeschuimd op zoek naar trappisten en weetjes”, zegt Koen. “We zoeken iemand die onze passie deelt.”

Een niche in een niche. Zo omschrijft Koen de zaak waar hij al jaren hart en ziel in steekt. “Ik ben altijd al trots geweest op ons land”, zegt hij. “Als er een ding is waar we bekend voor staan, is het wel bier. Na mijn opleiding tot zytholoog is die passie blijven groeien, zeker voor trappisten.”

Koen en Kenny zijn begonnen met een kleine webshop. “Maar het internet is een harde wereld om te beginnen als zaak”, zegt Koen.

Improviseren

“Het pand in Aarschot zagen we eerst als pop-up winkel, maar dat groeide al snel uit tot een café. Tijdens de coronacrisis moesten we natuurlijk improviseren, zoals iedereen. Een van onze ideeën was een online proeverij. Iedereen kreeg een pakketje opgestuurd en ik gaf de cursus voor de camera, samen met enkele weetjes voor de deelnemers.”

Door die ervaring had Koen de smaak van proeverijen te pakken. “Tijdens onze wereldreis hebben we nog samengeleefd met monniken”, zegt hij. “Daar kom je te weten wat trappist echt betekent. Het is zoveel meer dan een bier, dat kan je niet enkel overbrengen door boeken te lezen.”

Volgeboekt

De proeverijen waren direct een groot succes. “We zitten nog compleet volgeboekt voor de komende maanden, en de reservaties blijven binnenstromen.”

Door de groei van de proeverijen, webshop en het café is Koen op zoek naar een overnemer. “Het is wat te veel tegelijk”, zegt hij. “Ik zou het vreselijk vinden om daarom aan kwaliteit te moeten inleveren. Daarom willen we de zaak uit handen geven. Ik hoop eigenlijk wel dat iemand het hele concept wil overnemen. Het is instapklaar en de reservaties lopen nog ver door tot na januari, wanneer we de zaak zouden willen verkopen.”

Hart en ziel

Koen stelt zich flexibel op. “Later kan natuurlijk ook”, zegt hij. “De nieuwe eigenaar kan rekenen op onze begeleiding en hulp. Ik wil zelfs nog de proeverijen een tijdje voor mijn rekening nemen. Het belangrijkste is dat er iemand instapt die met hart en ziel in het vak staat en er de juiste filosofie op nahoudt. Ikzelf ben klaar voor een nieuwe uitdaging. We zullen zien wat op mijn pad komt, maar trappist blijft altijd in mijn hart.”

Klaar of niet, zijn kindje afgeven doet toch wat pijn. “Dat is niet meer dan normaal”, zegt Koen. “Ik ben heel trots op wat we bereikt hebben. We hebben heel wat prijzen gewonnen en zijn zelfs tot beste trappistencafé van de wereld gekroond. Toch ben ik het meest fier op mijn team. Ik kan me geen betere of toegewijdere mensen indenken om mee samen te werken. Er staat zelfs een shotje op de kaart, Zuster Pia, als verwijzing naar een werkneemster.”

De eigenaars organiseerden al een infoavond, op zoek naar de perfecte overnemer. “Zo komen er nog twee aan in de komende maanden”, zegt Koen. “Iedereen die dit leest en het voelt kriebelen, is welkom voor een babbel of een trappist.”