De driemaandelijkse kmo-jobindex van SD Worx staat met 112,3 punten tijdens het derde kwartaal van 2015 op een nieuw record. “Dit betekent dat er sinds december 2005, het moment waarop de jobindex startte, 12,3 meer mensen werken bij bedrijven die tot 100 werknemers tewerkstellen. Nooit was de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s zo hoog”, zegt strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx.
Het voorbije kwartaal steeg de tewerkstelling voor de derde keer op rij, nu met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral de sterke maand september doet hopen dat de positieve tendens nog even zal aanhouden. De stijging geldt voor alle regio’s en voor alle sectoren, met de industriële sector als uitschieter. Het Brussels Gewest kent, na jaren aarzeling, een groei van niet minder dan 1,2 procent.
“112,3 is het hoogste cijfer dat de kmo-jobindex sinds de eerste meting van december 2005 liet optekenen. Het derde en vierde kwartaal van 2011 (112,2 & 111,9), waren tot nu toe de topkwartalen. Nadien kenden we een terugval naar 110,5 punten, tot eind december 2013. Vervolgens begon de jobindex aan een trage, maar gestage remonte die ons nu dus tot een nieuw record brengt”, zegt Johan Van Duyse.
Terwijl de gestage groei van de voorbije kwartalen vooral te danken was aan de herstellende tewerkstelling in Vlaanderen, zijn nu ook de cijfers van Wallonië en het Brussels Gewest positief. Met een stijging van 1,2 procent maakt het Brussels Gewest meteen het verlies van de voorbije kwartalen goed en komt het op jaarbasis zelfs uit op een winstmarge van 0,6 procent. Vlaanderen steeg de voorbije kwartalen nog meer (+1,4%), Wallonië eindigt op jaarbasis met een nipt negatief cijfer van -0,1%.
Het zijn vooral de kleinste kmo’s (tot twintig werknemers) die aanwerven, en dit al voor de tweede keer op rij (0,4 procent tijdens het tweede, 0,3 procent tijdens het derde kwartaal). Ook zijn er in de industrie, de secundaire sector, gedurende de voorbije drie maand bijna een half procent meer mensen tewerkgesteld. In de tertiaire en quartaire sector kwam dit neer op een 0,27% en 0,39 procent. “Als kleine kmo’s aanwerven, en de industrie doet dat ook, dan wijst dit op een structureel vertrouwen in de economie,” besluit Johan Van Duyse.