In de Hi! Site op het vroegere Douwe Egberts in Strombeek-Bever (Grimbergen) werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka-Kamer van Koophandel (KvK) Vlaams-Brabant de winnaar van de Voka Ondernemingsprijs Gangmaker Noord-Rand bekend gemaakt.
“Een Gangmaker is een bedrijf uit de regio Noord-Rand die op het vlak van duurzaamheid, innovatie en verankering in de regio als voorbeeld gezien kan worden voor andere ondernemingen”, zegt voorzitster Daniëlle Vanwesenbeeck van Voka-KvK Vlaams-Brabant.
Hoogtechnologisch onderzoek
“Het bedrijf Hydroko uit Kapelle-op-den-Bos verdient deze prijs, omdat het dankzij voortdurend hoogtechnologisch onderzoek en ontwikkeling in samenwerking met andere innoverende bedrijven, bijdraagt tot het oplossen van de wereldwijde drinkwatercrisis.”
“Hun innovatieve oplossingen zijn een voorbeeld van duurzaamheid en worden in Kapelle-op-den-Bos geproduceerd. Dat maakt het bedrijf ook een mooi voorbeeld van lokale verankering en tewerkstelling.”
Derde generatie
Marco Indigne is als CEO de derde generatie aan het hoofd van de familiale onderneming Hydroko, die 40 jaar geleden werd opgericht. “We zijn heel dankbaar voor deze prijs”, zegt Marco Indigne. “Het is een erkenning voor de gedrevenheid van een heel grote groep mensen die er samen, dag in dag uit, haast onopgemerkt voor zorgen dat we op zoveel plaatsen van kwalitatief drinkwater kunnen genieten.”
“Dat zijn op de eerste plaats de drinkwaterbedrijven waar we heel nauw mee samenwerken. Hun geloof in Hydroko maakt dit mee mogelijk. Ik draag deze prijs dan ook graag op aan zowel het hele Hydroko team, als aan alle medewerkers van onze drinkwaterbedrijven.”
Europese prijs
Vorig jaar nog won de KMO uit Kapelle-op-den-Bos ook al de gegeerde SME Water Innovation Europe Award 2023 voor hun baanbrekende ontwikkeling met het project HydroKonekt. Daarmee ondersteunen ze waterbedrijven bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige drinkwatervoorziening.
Het bedrijf werkt onder het motto ‘Laat elke druppel tellen’. “Met onze technologie besparen huishoudens tot een kwart op hun drinkwater”, aldus de KMO in een persbericht. “HydroKonekt combineert kraantechnologie met slimme watermeters.”
Waterlekken
“Daarbij spoort HydroKonekt ook waterlekken op, zowel in het distributienetwerk als bij de eindgebruiker thuis. Alleen al in Vlaanderen gaat dat om 190 miljoen liter per dag. Door dat aan te pakken en tegelijkertijd het waterverbruik te verminderen, vergroten drinkwaterbedrijven hun inkomsten en helpen ze gezinnen om hun waterrekening laag te houden.”
Na enkele succesvolle projecten in binnen- en buitenland is de technologie niet aan haar proefstuk toe. In de afgelopen vijf jaar leverde Hydroko 250.000 digitale watermeters in gans Europa. Hiervan zijn er 80.000 uitgerust met een op afstand stuurbare klep. Bij Hydroko werken 15 mensen. Het bedrijf realiseerde in 2022 een omzet van 15 miljoen euro.