De activisten blokkeerden de ingang en verhinderden zo dat werknemers de kantoren zouden betreden. Daarnaast werden er spandoeken opgehangen en flyers uitgedeeld aan passanten om burgers te sensibiliseren over de gevolgen van het project. Uiteindelijk heeft men “onder druk van de politie” de blokkade moeten afbreken. Het EACOP-project (East African Crude Oil Pipeline, nvdr) is een geplande oliepijpleiding van het Oegandese Albertmeer naar de haven van Tanga aan de Indische Oceaan. De Oost-Afrikaanse oliepijpleiding, moet in olietransport voorzien tussen Oeganda en Tanzania.
Het project, getrokken door TotalEnergies, moet de langste oliepijpleiding ter wereld worden – goed voor een lengte van 1.443 kilometer en een kostprijs van vier miljard dollar. Marsh is een van verzekeraars van het project.
Het project wordt wereldwijd bekritiseerd omwille van de gevolgen op het klimaat, de mens en haar omgeving in Oost-Afrika. Zo stellen ook de activisten. “Deze oliepijpleiding is een desastreus project voor de omgeving, het klimaat en de ecosystemen in de regio. Het brengt ook het risico op olielekken met zich mee”, aldus Extinction Rebellion en TOTALement Down. Daarenboven schendt het project ook mensenrechten, stellen de organisaties. “De oliemaatschappijen hebben duizenden boerenfamilies onteigend en hen een veel te lage compensatie betaald”, duidt men.
Bijna 13.000 gezinnen en 100.000 mensen moesten hun thuis verlaten. Ook het aantal mensenrechtenschendingen in de regio neemt toe, vooral richting activisten die zich uitspreken voor het milieu en de rechten van lokale gemeenschappen.
Het EACOP-project loopt bijvoorbeeld langs het grootste Afrikaanse zoetwaterbekken, het Victoriameer tussen de staten Tanzania, Oeganda en Kenia. Meer dan 40 miljoen Afrikaanse gezinnen en burgers zijn afhankelijk van het Victoriameer voor drinkwater. De blokkade van Extinction Rebellion en Totalement Down kadert binnen een breder internationaal boycott-initiatief. Als gevolg van deze wereldwijde #StopEACOP-actie hebben reeds 27 banken en 28 verzekeringsmaatschappijen zich uit het project teruggetrokken.
“De makelaar Marsh verzekert een klimaatbom en zet zo zijn reputatie op het spel”, zeggen de activisten. “De klanten kunnen er niet op vertrouwen dat Marsh hun klimaatrisico’s beheert, als ze weten dat de verzekeraar ook een project steunt dat diezelfde risico’s sterk vergroot. We roepen Marsh op om de hypocrisie te stoppen en alle steun voor een ecocidaal project als EACOP te beëindigen”, concludeert Extinction Rebellion activist Damien.
Verzekeringsmaatschappij Marsh wenst voorlopig niet te reageren op de actie en eisen van de actievoerders.