Door de coronacrisis is het aantal pakjes dat aan huis geleverd wordt, spectaculair gestegen. Verwacht wordt dat die trend zich ook na de coronacrisis zal voortzetten.
Goedkoper
Voor lokale handelaars is de levering een aanzienlijke kost als er op individuele basis gewerkt wordt met een koeriersbedrijf. “De kost is enorm, zeker voor producten als bij ons. Je betaalt makkelijk 7 tot 8 euro per pakje. Als je merkt dat je op een boek minder dan die 7 tot 8 euro verdient, dan ben je snel uitgepraat”, zegt Luc Vander Velpen van boekhandel De Kleine Johannes bij ROBtv. Door samen te werken hopen de handelaars de kost van het verzenden te drukken.
Begin 2022
Stad Leuven lanceert nu, samen met buurgemeenten Oud-Heverlee, Rotselaar, Holsbeek, Haacht, Lubbeek en Bierbeek ‘Wij.Leveren’, een digitaal verdeelplatform voor pakjes. Zo ondersteunen de deelnemende gemeenten haar lokale handelaars én maken ze werk van duurzame stadslogistiek. In Leuven krijgt het project de naam ‘Leuven.Levert’. Het is de bedoeling om het platform in het voorjaar van 2022 uit te rollen.
Duurzaam, slim en efficiënt
Via dat platform komen handelaars, klanten en logistieke spelers samen in een flow. Handelaars kunnen er hun bestellingen plaatsen. Het platform groepeert nadien het ophalen en verdelen van de pakjes op een slimme manier. Vervolgens worden de pakjes op een duurzame, slimme en efficiënte manier opgehaald en aan huis geleverd. “Daarmee ontzorgen de gemeenten hun handelaars én verminderen en verduurzamen ze verplaatsingen. Klanten krijgen het comfort van ‘handfree’ shoppen via deze leverdienst en de initiatiefnemers stimuleren bovendien het lokaal shoppen met deze extra service. Elke gemeente geeft het platform een eigen naam. In Leuven zal het platform Leuven.levert gedoopt worden”, zegt de Leuvense schepen Johan Geleyns.
500.000 euro
Voor de uitvoering van het project ontvangen Leuven en de buurgemeenten 200.000 euro subsidies vanuit Vlaanderen (Hermes) en 200.000 euro subsidies vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De subsidies maken deel uit van de oproep ‘Smart City’ van de Vlaamse overheid. In totaal wordt de kostprijs van het project geraamd op 500.000 euro. Samen met de deelnemende buurgemeenten legt stad Leuven daarom 100.000 euro bij voor de ontwikkeling van het platform.
Logistieke partner gezocht
Een externe partner zal het platform bouwen en de stad gaat ook op zoek naar een logistieke partner die de duurzame leveringen zal uitvoeren. Via het platform worden handelaars automatisch gelinkt aan deze duurzame vervoerder.