Kinetic Bike wordt innovatieve testopstelling voor wielerwereld

“Marcel Kittel in topvorm dankzij Leuvense ontwikkeling.” Het komt uit de startnota van het innovatieproject Kinetic Bike. De Duitse wielrenner gaf de ontwikkelaars Bakala Academy, Comate en FSH Industrial in het weekend vleugels met zijn dubbele triomf in de Ronde van Dubai. In Leuven wordt een van de meest innovatieve testopstellingen in de internationale wieler- en triatlonwereld gebouwd.

In de Bakala Academy aan de sportcampus in Leuven worden prestaties van wielrenners getest, door het meten van hun maximaal vermogen op hun eigen fiets. De opstelling is uniek in de sportwereld, maar ook vatbaar voor verbetering en modernisering. Het Leuvense industrieel designbureau Comate gaat samen met Bakala en FSH industrial (coöperatie van kleine maakbedrijven in de schoot van Flanders Smart Hub uit Leuven) een uithangbord ontwikkelen voor biketesting en -fitting in Vlaams-Brabant.

De inspanningstesten van de coureurs van Etixx-Quick Step worden bij Bakala geanalyseerd door professor Peter Hespel. “Sommige van de isokinetische testen voeren we uit op een prototype dat we ooit zelf gebouwd hebben. Het is het enige toestel ter wereld waar renners dit op hun eigen fiets kunnen doen. Het probleem is dat het nooit verder is geraakt dan een experimenteel ontwerp. De apparatuur is in de huidige vorm onveilig en tijdsintensief naar analyse van de resultaten. Bovendien wordt de overdracht van knowhow erg onzeker.”

De mensen van Comate stonden erbij en keken ernaar. “Wat we zagen, was een aftandse opstelling. Toen rijpte het plan om een volledig nieuw, hoogtechnologisch en performant toestel te bouwen. Op die manier willen we internationale belangstelling creëren voor de combinatie van expertise in sport en technologie die Vlaams-Brabant huisvest.”

Met het toestel kunnen wielrenners een unieke set van testen uitvoeren op hun eigen fiets. Het wordt een heel tastbaar product waarmee de ontwikkelaars aan de buitenwereld de samenwerking tussen universiteit, engineering- en maakbedrijven in Leuven kunnen duiden en promoten.

“Onze ingenieurs analyseren, ontwerpen en stylen het toestel in hun kantoor”, zegt Sander Van den Dries van Comate. “Het vergaren van de info, het uitvoeren van testen en de eindbestemming van het toestel vindt plaats bij Bakala en aan de KU Leuven. Het produceren van de stukken en het assembleren gebeurt bij gespecialiseerde maakbedrijven in de regio.”

In het project komen jarenlang onderzoek en expertise samen met bedrijven die de kloof slaan tussen onderzoek en een vermarktbaar product. De kostprijs wordt geraamd op 135.865 euro. Promotie naar een breed publiek in eigen regio is onderdeel van het project. De testopstelling kan later gecommercialiseerd worden.