vincotte

Keuringsbedrijf zoekt 150 krachten

VILVOORDE - Keuringsbedrijf Vinçotte zoekt 150 nieuwe medewerkers die waken over de veiligheid van de groene en circulaire initiatieven binnen bedrijven. Het huidig aantal inspecteurs en consultants kan de vragen vanuit de bedrijfswereld nauwelijks volgen. Naast ervaren profielen, zoekt Vinçotte ook nieuwe krachten. 

Vinçotte doet een beroep op het hoger onderwijs en middelbare scholen van het land. Met behulp van gastcolleges, technische stages en thesisondersteuning wil het bedrijf het beroep van veiligheidsinspecteur en -adviseur bekender en populairder maken bij jongeren.

Meer windmolens, zonnepanelen, elektrisch wagens en hun laadpalen, de omslag naar een CO2-neutrale bedrijfsuitstoot… De snelle evolutie naar meer milieuvriendelijke initiatieven in het bedrijfsleven brengt voor Vinçotte heel wat uitdagingen met zich mee. Het bedrijf controleert de infrastructuren, nieuwe installaties die mee bouwen aan een duurzame wereld – zoals windmolens en laadpalen – maar geeft bedrijven ook concrete adviezen voor een veilige milieuvriendelijke werking. Vinçotte ziet de vraag naar inspecties en adviezen van dergelijke initiatieven steeds meer groeien. Daarom breidt het keuringsbedrijf het aantal inspecteurs dit jaar stevig uit.

Uitdaging 

De zoektocht naar nieuwe inspecteurs vormt een uitdaging. Het aantal beschikbare profielen met relevante expertise is schaars. Vinçotte bekijkt daarom verschillende pistes om ervaren kandidaten te vinden. Zo nemen ze zelfs actief contact op met bedrijven waar reorganisaties staan te gebeuren om daar medewerkers nieuwe kansen te bieden. Bovendien ondervindt Vinçotte dat het beroep niet voldoende bekend is onder schoolverlaters. Om daar verandering in te brengen, heeft Vinçotte meer dan 500 onderwijsinstellingen gecontacteerd om gastcolleges, stageplaatsen en zelfs ondersteuning voor thesissen aan te bieden. Op die manier hoopt het bedrijf het beroep tastbaarder én aantrekkelijker te maken voor scholieren.

Geen concrete opleiding 

“Er bestaat op dit moment geen concrete opleiding voor ons werk. In relevante opleidingen – zoals bijvoorbeeld de studierichting ‘elektromechanica’ – ontbreken vaak nog de praktische inzichten rond preventie. Nochtans is veiligheid cruciaal voor de werking van ons bedrijfsleven. Wie bij ons aan de slag gaat, krijgt automatisch een volledige opleiding en regelmatig bijscholingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste toepassingen en inzichten. We hebben enorm veel kennis in huis. Daarom willen we die kennis nu ook delen met jongeren nog vóór ze bij ons aan de slag gaan”, zegt Filiep Spinnewyn, Chief HR Officer van Vinçotte.