kenny Foto: idh

Kenny (28) verloor voet na ongeval en start nu café waar klanten zich helemaal kunnen uitleven in bijlwerpkooi en rage room: “Alles is perfect veilig”

Kenny Van Damme (28) pakt in Halle uit met een primeur. Hij opent in de Molenborre zaterdag het eerste sport- en recreatiecafé in de regio waar men, naast gewoon iets komen drinken, ook onder hetzelfde dak kan komen bijlwerpen, dartsen en biljarten en waar je je eens stevig kan afreageren in een rage room. Lotj A Goen heet de zaak, of in het algemeen Nederlands: laat je maar eens goed gaan. Lotj A Goen is een van de drie winnaars van de wedstrijd Win Je Zaak.

“Een rage room is een plek waar mensen een half uur de tijd krijgen om letterlijk alles kort en klein te slaan in veilige omstandigheden zonder dat ze zichzelf daarbij kunnen bezeren en zonder dat ze er mee moeten inzitten iets waardevols stuk te maken. De kamer is speciaal hiervoor ingericht. Geloof me, als je ergens mee zit dan lucht dit ongelooflijk op”, vertelt Kenny Van Damme.

“Ik heb zelf enkele maanden geleden zo’n sessie in een rage room in Gent van mijn vrouw cadeau gekregen voor mijn verjaardag. Het was een heel intense maar zeer fijne ervaring. Toen ik buiten kwam, was het eerste wat ik tegen mijn vrouw zei dat zoiets in Halle nog mankeerde.”

“Enkele dagen later ontdekten we dat de wedstrijd Win je Zaak liep waarbij startende ondernemers een jaar gratis winkelhuur kunnen winnen en een begeleidings- en promotiebudget. Op de allerlaatste dag heb ik een dossier ingediend om in Halle een rage room te starten. Eigenlijk voor de uitdaging want ik had nooit gedacht ik een van de drie winnaars zou zijn”, vertelt Kenny.

“Omdat enkel een rage room misschien niet rendabel genoeg zou zijn, ben ik op zoek gegaan naar nog zaken die te combineren vielen in hetzelfde gebouw. Zo ben ik terechtgekomen bij bijlwerpen, een sport die in ons land aan een opmars bezig is. En om een goede mix van leeftijden te krijgen, richt ik in Lotj A Goen ook nog enkele dartsstanden in en voorzie ik een topbiljart en een gewone biljart.”

Bijlwerpen

“Bijlwerpen kan je wat vergelijken met darts maar dan met bijlen in plaats van met pijltjes. Je gooit op een roos in een boomstamschijf”, vertelt Kenny. “Dat gebeurt gewoon in de bar. Ik heb wel een beveiligde kooi voorzien voor de bijlwerpers zodat de bijlen niet beginnen rond te vliegen in het café en ingericht is met rubberen matten die verhinderen dat bijlen terugketsen. Ik geloof hier wel in als men weet dat mensen hiervoor nu naar Brussel trekken.”

“De rage room zelf is ingericht in een lokaal naast het café. Dat heb ik helemaal afgezet met houten panelen om de originele muren te beschermen en het is extra geïsoleerd voor de buren”, zegt Kenny Van Damme. “Om het leuker aan te kleden, ben ik nog op zoek naar een kunstenaar die de panelen kan beschilderen met graffiti of streetart. Mensen mogen altijd contact opnemen. Eigen aan een rage room is natuurlijk dat al wat je er in zet om kapot te slaan, ook echt na een beurt stuk is.”

“Ik moet dus aan voldoende materiaal geraken. Dus werken ik samen met de buren. In plaats van naar het containerpark te gaan, mogen ze gerief dat je stuk kan slaan bij mij afzetten. Dat is een win-win voor iedereen. Achteraf zorg ik ervoor dat al wat overblijft gerecycleerd of afgevoerd wordt.”

Veiligheid boven alles

“Natuurlijk moet een bezoekje aan de rage room veilig kunnen gebeuren. Ik voorzie overalls, handschoenen, bril en masker; We kunnen ook alles volgen op een camera”, zegt Kenny. “Ik verwacht hier echt alle soorten mensen. Van mensen in maatpak die zich eens willen afreageren, tot gewoon nieuwsgierigen. Mijn eerste klanten zijn twee meisjes. Het wordt dus zeker geen puur mannelijke bedoening.”

Een halfuurtje in de rage room kost 40 euro en is binnenkort online te reserveren op de website van Lotj A Goen. Bijlwerpen kost 20 of 22 euro per persoon per uur, afhankelijk of men alleen of in groep komt. Party-arrangementen zijn mogelijk. Vanaf zaterdag kan men het komen uitproberen.

“Ik had vroeger een klusbedrijf en was actief in de bouw”, vertelt Kenny. “Maar in 2016 kreeg ik een zwaar ongeval waarbij mijn voet zwaargewond raakte. Na jaren van helse pijn en geen vooruitgang, vroeg ik twee jaar geleden uiteindelijk zelf om de amputatie van mijn voet en een deel van mijn onderbeen. Sindsdien gaat het veel beter en loop ik terug rond met een prothese. Lotj A Goen was voor mij de ideale manier om te tonen dat je ondanks alles voor je dromen moet blijven gaan. Ik wil tonen dat ook iemand met een beperking in staat is een eigen zaak te runnen.”