88331219_630993510998757_8366957615321710592_n

KBC Fietsleasing zet Velofixer in de bloemetjes

LEUVEN/BRUSSEL – Namens KBC Fietsleasing heeft Buyer en Contractmanager Els Collier zaakvoerder Amor Mistiaen van de Brusselse fietshandel Velofixer in de bloemetjes gezet voor het behalen van de BeBike Award, de titel van beste Belgische Fietsondernemer van het Jaar eerder dit jaar.  Velofixer is een van de 400 dealers uit het KBC-netwerk voor fietsleasing. 

(n.v.d.r.: dit interview vond plaats vóór de uitbraak van het coronavirus in ons land )

In het fietsatelier aan de Anspachlaan in Brussel gaat afwisselend Frans, Nederlands of Engels over de tong. Velofixer trekt een divers en meertalig publiek aan. Spreek je Swahili of Servo-Kroatisch? Geen probleem. Bij Velofixer spreekt men de taal van de fietser/wielrenner, en die is per definitie universeel. “Toch is die meertaligheid niet altijd eenvoudig voor bijvoorbeeld facturatie en/of communicatie”, zegt zaakvoerder Amor Mistiaen (29) terwijl hij een slok neemt uit een drinkbus, eentje met doseringsdop erop. “Onder andere omwille van de diversiteit en meertaligheid heeft BeBike ons uitgekozen als Fietsondernemer van het Jaar.”

Juiste dealers aan boord

Bij KBC Fietsleasing is men in de nopjes met de laureaat uit eigen stal. Velofixer is een van de 400 dealers uit het uitgebreide KBC-netwerk voor fietsleasing. “We vinden het leuk dat een van onze dealers een prijs wint”, zegt Buyer en Contractmanager Els Collier van KBC Fietsleasing (deel van KBC Autolease). “Want dat betekent dat we de juiste dealers aan boord hebben. In deze zaak zit heel wat energie. We zijn echt fier op Amor en zijn team. Velofixer is een mooie winnaar.”

Snel, kwalitatief en betaalbaar

Dat vond ook de jury. Velofixer wist zich volgens de kenners ook te onderscheiden door onder andere de inrichting van de 550 m2 grote zaak, de service, klantvriendelijkheid en kwaliteit. In het atelier sleutelen technici met kennis van zaken aan vouwfietsen, longtail fietsen, mountainbikes, stadsfietsen en kinderfietsen. E-fietsen zijn hot. “Aan een betaalbare prijs bestellingen goed en snel uitvoeren, dat is ons opzet”, zegt Amor. Het gaat de geboren en getogen Brusselaar zakelijk voor de wind. “De twintiger leidt zijn jong en gedreven team op een zeer natuurlijke manier. Die extra persoonlijkheid die ook naar boven komt in de winkel, zorgde ervoor dat Velofixer de bovenhand haalde”, aldus nog de jury van de BeBike Awards.

Bakfiets 

Een carrière op de schoolbanken was niet aan Amor besteed. Als leerling-fietshersteller belandde hij in het atelier van een Brusselse fietshandelaar. Een jaar zou hij er blijven. De roep om het op eigen benen te proberen klonk luid. “Ik ben gestart als mobiele fietshersteldienst”, zegt de zaakvoerder. “Op mijn twintigste ben ik met mijn bakfiets de baan opgegaan. Kwalitatieve dienstverlening en werken bij de klant aan huis, dat was mijn DNA. Na drie maanden zat mijn agenda bomvol. Nu nog komen er klanten van toen tot hier voor de herstelling of aankoop van een fiets. Dat is toch het bewijs dat de mensen tevreden zijn.”

Groei

Het métier leer je al doende maar met de herstelling van fietsen krijg je je schaapjes niet op het droge. “Daarom ben ik gestart met de verkoop van rijwielen. Dat brengt meer op. Eerst in een handelsruimte in de Steenstraat, waarna een tweede zaak volgde op het Flageyplein. Het waren twee kleinere winkels. Omdat we maar bleven groeien hebben we de filialen ingeruild voor de huidige, grotere locatie op de Anspachlaan”, luidt het. Intussen zet Amor tien mensen aan de slag.

Voordelen

Om in het KBC-netwerk opgenomen te worden, moet je als dealer aan enkele criteria voldoen. “We willen dealers dicht bij de bestuurder, thuis of op zijn/haar werk. Zodat de gebruiker voor het onderhoud niet te ver moet gaan. Door de fietser dicht bij de dealer te brengen kan er een mooie servicerelatie groeien”, zegt Els Collier. Behalve de vlotte service en interessante leasingvoorwaarden kan de bestuurder van een leasingfiets aanspraak maken op een financieel voordelig leasebudget via loonruil. En dan is er nog de  fietsvergoeding voor je woon-werkverkeer. “Er zijn heel wat mensen die iets verdienen aan dat woon-werkverkeer met de fiets. Een leasefiets is dan ook een mooie en interessante aanvulling op het gebruik van de wagen”, zegt Els nog.

Blinde vlekken

Ondanks dat het KBC-netwerk al 400 dealers telt, vertoont de landkaart nog enkele blinde vlekken. “Als er nieuwe klanten aan boord komen gaan we in functie van de capaciteit bekijken of er voor die klanten in de buurt een dealer aanwezig is. Afhankelijk hiervan is het best mogelijk dat we nog extra dealers toevoegen aan ons netwerk”, klinkt het. Momenteel telt de KBC-fietsvloot 15.000 fietsen, voor 2020 mikt de bank-en verzekeringsgroep op 9.000 extra leasefietsen. “Het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer zit in de lift. Zelfs tijdens de winter hebben we tijdens bepaalde maanden meer dan 700 nieuwe fietsen in leasing”, weet Els. Daarnaast biedt KBC particulieren de kans om in te tekenen op een fietslening.