Van den Berghe legde een opmerkelijk parcours af. Na een opleiding bouwkundig ingenieur en een succesvolle carrière bij McKinsey & Company, koos ze vijftien jaar geleden voor een compleet andere richting. In 2010 kocht ze Château de Minère in Bourgueil, een regio de bekendstaat om zijn verfijnde wijnen. Sindsdien ligt haar focus op het produceren van biologische wijnen en toverde ze het domein om tot een gekend wijnlandgoed. In 2016 breidde ze haar portfolio verder uit met de overname van Château de Suronde in de Quarts de Chaume Grand Cru appellatie.
In beide chateau’s focust Kathleen zich op wijn en toerisme. Ze bouwde ook een hedendaagse kunstcollectie op, die een belangrijke rol speelt in Château de Minière. In haar tweede chateau ligt de focus meer op het biodynamische, met een intieme opzet en wijntoerisme op aanvraag.
Master of Wine
Om Master of Wine te worden, moeten kandidaten slagen voor een uitzonderlijk moeilijk examen bestaande uit drie onderdelen: vijf diepgaande theorie-examens over alle facetten van wijn, drie blinde proeverijen waarin wijnen tot in de kleinste details geanalyseerd worden, en een academisch research paper dat een innovatieve bijdrage levert aan de wijnindustrie. Daarnaast wordt van alle MW’s verwacht dat ze een strikte ‘code of conduct’ naleven, waarin integriteit en vakbekwaamheid centraal staan
Van den Berghe sloeg met glans, in combinatie met een gezin met twee kinderen én het runnen van twee wijndomeinen in de Loire. Ze omschrijft haar traject als een reis van intensieve zelfontdekking. “Ik begon sterk. In mijn eerste jaar slaagde ik direct voor de theorie, en bij mijn tweede poging, vlak voor de coronamaatregelen, zat ik al heel dicht bij succes bij de blindproeverij. Ik miste slechts enkele punten.”

Ze had het gevoel dat het de volgende keer zeker zou lukken. Maar toen kwam de pandemie, en met de sluiting van de fysieke proefsessies werd alles anders. “Gedurende 18 maanden waren er alleen online proefsessies en zelfstudie. Dat gaf me te veel ruimte om in mijn hoofd te zitten, wat leidde tot twijfels en onzekerheden. Die twijfels hadden hun impact: de daaropvolgende examens verliepen slechter dan daarvoor. Ik werd overmand door paniek, en zoals dat vaak gaat, lukt blind proeven dan helemaal niet.”
Lees ook: Sommelier Siebe (28) opent gloednieuwe wijnbar in hartje Leuven
“Ik leerde om te geloven in mijn eigen capaciteiten, om mijn ego los te laten en het examen niet te verbinden met mijn persoonlijke waarde. Het proefexamen is zoveel meer dan alleen proeven. Het is een test onder extreme tijdsdruk, waarbij je niet alleen moet proeven, maar ook veel moet schrijven en nadenken. Het was een kwestie van focus, vertrouwen en het loslaten van de druk.”
“Wijn vertelt een verhaal”
Als Master of Wine wil Kathleen de Loire-wijnregio nog sterker op de kaart zetten. “De Loire is een van de meest veelzijdige wijnregio’s ter wereld, met een ongelooflijke diversiteit aan stijlen, van strak droog wit tot verfijnde schuimwijnen en elegante rode wijnen. Toch is de regio nog niet altijd even bekend bij het brede publiek. Daar wil ik verandering in brengen.”
Daarnaast blijft Kathleen zich inzetten voor biodynamische wijnbouw en innovatie binnen de wijnwereld. “Wijn is zoveel meer dan wat er in je glas zit. Het vertelt een verhaal over de plek, de mensen en de passie waarmee het gemaakt wordt. Dat verhaal wil ik blijven delen.”