Leeuwse kaastaart streekproduct De Leeuwse kaastaart van Piet Fontaine en Els Ladang is officieel een streekproduct. “Een puur recept”, zeggen ze. Foto: VDT

Kaastaart van bakkers Els en Piet erkend als streekproduct: “Ons geheim ingrediënt verklappen we niet”

De Leeuwse kaastaart van Bakkerij De Linde uit Budingen mag voortaan het label van streekproduct dragen. De derde generatie bakt ze volgens het honderd jaar oude recept, rijk gevuld, met volle plattekaas, verse eieren en room. “Het is een puur recept, zonder extra smaakmakers”, zeggen Els Ladang en Piet Fontaine.

In Zoutleeuw en omstreken is kaastaart de kermisstaart bij uitstek. De Leeuwse kaastaart werd met Sinksen zowel thuis als bij de bakker gebakken. Ook bij Bakkerij De Linde uit Budingen, sinds de jaren 70 deelgemeente van Zoutleeuw, kan je de taart vinden. De derde generatie bakt ze volgens het 100 jaar oude recept, rijk gevuld, met volle plattekaas, verse eieren en room.

“Het is een puur recept, zonder extra smaakmakers zoals noten of fruitmoes. De bakker zoekt zijn ingrediënten zoveel mogelijk lokaal: de plattekaas, melk en room komen van zuivelhoeve Melkerhei uit Linter en de suiker natuurlijk uit Tienen”, klinkt het bij Steunpunt Streekproducten.

En dan is er nog een geheim ingrediënt, maar dat willen Els Ladang en Piet Fontaine van bakkerij De Linde niet vertellen. “We hebben het wel aan de examencommissie moeten verklappen, maar verder blijft het geheim”, zegt het koppel lachend.

Piet en Els vierden nog maar pas de 25ste verjaardag van de bakkerij. Maar eigenlijk bestaat de bakkerij al meer dan honderd jaar, want de mama en papa van Els namen in 1972 de bakkerij over van de familie Vandevelde.

“De kaastaart behoorde altijd tot het vaste assortiment van deze bakkerij”, vertelt Els. “Daarnaast had je nog een bakkerij in Zoutleeuw zelf, Vangeffelen, die ook een kaastaart maakte, maar met een ander recept. Vandaag zijn we nog de enige warme bakker in Zoutleeuw die de kejesvla maakt.”

Naar aanleiding van 750 jaar Sint-Leonardusprocessie werd met afgelopen Pinksteren een kaaswedstrijd voor amateurbakkers georganiseerd. “Toen is bij mij het idee ontstaan om onze kaastaart te laten erkennen als streekproduct”, vertelt Els. “Na het indienen van het dossier mochten Piet en ik de taart gaan laten proeven. Zo trokken we begin september met onze kaastaart met de trein naar Brussel. Veertien dagen geleden kregen we dan het heuglijke nieuws dat de erkenning binnen was.”

“De titel van streekproduct is een erkenning voor mijn papa, die het recept van de kaastaart van Vandevelde aan ons heeft overgedragen”

Els Ladang van Bakkerij De Linde

Erkenning voor papa

Els en Piet zijn erg vereerd met deze onderscheiding. “Het is een traditie hier in Zoutleeuw, die we niet verloren willen laten gaan. Tegelijk is de titel van streekproduct een erkenning voor mijn papa, die het recept van de kaastaart van Vandevelde aan ons heeft overgedragen”, aldus Els. “Het is alvast mijn favoriete taart, net als die van vele Leeuwenaren. Want bij bestellingen is de kaastaart de nummer 1.”

Nu de erkenning binnen is, komen heel wat mensen, ook van buiten Zoutleeuw, langs om ze te proeven. “We zullen, zeker dit weekend, voldoende taarten bakken, zodat iedereen de kans heeft om ervan te genieten.”