Juwelier Carlo Declercq heropent het debat over bewakingsbeelden in winkels en bedrijven. De man werd bestolen in zijn juwelierszaak in Tienen en zette beelden van de twee daders op Facebook. De beelden zijn afkomstig van een bewakingscamera. Verspreiding is strafbaar wegens schending van de privacy. De juwelier krijgt onverwachte steun van de zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ. Zij vragen een digitaal platform voor bewakingsbeelden.
De juwelier uit Tienen plaatste op zijn facebookpagina beelden van twee mannen die in zijn winkel aan de haal gingen met 45 briljanten trouwringen. Hij voegde er een oproep aan toe om de beelden zoveel mogelijk te delen. Dat gebeurde meer dan 10.000 keer.
De juwelier riskeert een boete. Want alleen het gerecht en de politie mogen beelden van een bewakingscamera verspreiden. Dat is heel duidelijk omschreven in de bewakingscamerawet. Declercq haalde de beelden inmiddels van Facebook, op verzoek van de politie.
Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleiten naar aanleiding van deze zaak voor een digitaal platform waarop handelaars beelden van hun bewakingscamera’s kunnen delen na criminele feiten.
Het NSZ is gewonnen voor een digitaal platform, maar wil dat alles via de politie verloopt. “Wij zijn voorstander van één centrale website, maar we zouden liever hebben dat de federale politie de beelden eerst bekijkt en nagaat of ze duidelijk genoeg zijn. Als zij groen licht geven, kunnen zij de beelden online plaatsen, waarna de handelaars die kunnen bekijken. Het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen alles kan zien, want het is alleen een preventiemiddel voor handelaars”, zegt Christine Mattheeuws.
Unizo denkt eerder aan een gesloten netwerk voor handelaars. “Wat de winkelier voorstelt, is om een soort gesloten netwerk te creëren, wat we zeker ondersteunen. Beelden zouden verspreid kunnen worden via de buurtinformatienetwerken. Maar daarvoor moet de wet worden aangepast”, stelt Johan Bortier.