Joeri volgde als jongeman Latijn in het College van Meldert bij Hoegaarden. “Dat was zo tot ik langs ging op een opendeurdag bij bakkerij Wils”, zegt Joeri lachend. “Ik was zo gefascineerd door dit beroep dat ik meteen aan mijn ouders ging vragen of ik een bakkersopleiding mocht gaan volgen. Als ik mijn eerste jaar Latijn netjes afmaakte, mocht ik het proberen. En zo ben ik dan voor bakker-patissier bij Ceria in Brussel gaan studeren.”
Tussen de studies door ging Joeri al bijklussen in verschillende bakkerijen. “Ik was daar niet weg te slaan. Zo graag deed ik het. Uiteindelijk kreeg ik de kans om partner te worden in een bakkerij. Maar dan sloeg het noodlot toe. Van de ene dag op de andere dag ontwikkelde ik een allergie voor bloem. Ik kampte al van bij mijn geboorte met astma, maar nu werd ik plots nog meer kortademig en ik moest de hele dag door niezen. Na het afnemen van allergietesten was het verdict erg hard. Er werd me meegedeeld dat ik best een groot kruis over mijn bakkersberoep kon trekken.”
Joeri belandde hierna in een depressie. “Plots moest ik mijn grote droom opbergen en dat voorgoed. Maar ik ben dan uiteindelijk bij Kim’s Chocolates in Tienen gaan werken en daarna bij Sensient Flavors in Leuven. Nu werk ik al elf jaar bij Puratos in Lummen. Ik ben dus altijd met chocolade en patisserie bezig geweest. Ook in mijn vrije tijd maakte ik regelmatig ijs voor familie en vrienden. Iedereen was daar altijd heel enthousiast over en vroeg me waarom ik hier niet meer mee deed. Zo is JSTR ontstaan.”
In de keuken
Joeri maakt al zijn ijs in een grote ijsmachine in de keuken van zijn woning. “Dat gebeurt nog echt op ambachtelijke wijze. Met een grote lepel moet ik dan in de machine roeren. Tot nu toe lukt het om dit in mijn eigen keuken te doen, al wordt de opslagruimte stilaan te klein (lacht). Ik maak zo’n twintig smaken ijs, naar mijn eigen receptuur. Dit is te verkrijgen in dozen van 1 liter, een halve liter en van 200 milliliter. Nu ben ik ook volop bezig met het maken van kerststronken. Bestellingen kunnen nog tot en met 18 december gedaan worden.”
Zopas werd JSTR opgenomen in de lijst van de Straffe Streek producenten. “Daar ben ik heel blij mee, omdat het toch een erkenning van je werk is”, zegt Joeri. “Mijn vrouw Berdien en ikzelf hebben onlangs een scheptoog aangekocht en het is de bedoeling om hiermee op Straffe Streek evenementen te gaan staan.”