Leuven River Upcycling 2

JCI Leuven zet schouders onder “Leuven River Upcycling”

LEUVEN - JCI Leuven zet zijn schouders onder “Leuven River Upcycling”, een initiatief waarbij met kajaks afval wordt opgevist, dat vervolgens verwerkt wordt tot sticks, peddels en pallets.

In de Leuvense Maakleerplek is zondag de aftrap gegeven van “Leuven River Upcycling”. Partners in het verhaal zijn de Leuvense kajakclub KSKCL, Dijlejutters, JCI Leuven, High Tech Lab, Honk vzw, Arktos, Reisburo Roulot, LE(J)ON, CORE en Leuven 2030. Stad Leuven steunt het initiatief.

Met “Leuven River Upcycling” vissen kajakkers afval uit de Vaart en de Dijle op, dat vervolgens verwerkt wordt tot nieuwe producten, die bruikbaar zijn voor sportclubs in het Leuvense. Naast het ophalen van drijvende plastics en het hergebruik ervan, zet het project iedereen heel laagdrempelig aan tot sporten in de buitenlucht.

De Dijlejutters varen al 3 jaar De Dijle af op zoek naar afval. JCI Leuven, een vereniging voor jonge ondernemende mensen die een positieve impact willen creëren voor de lokale gemeenschap, wilde hen kajaks ter beschikking stellen in ruil voor het ophalen van afval. “De twee verenigingen hebben elkaar in 2020 vanuit een gedeelde interesse gevonden”, zegt Lisa Deweirdt van JCI Leuven. “We werkten dit voorjaar de vaartrajecten uit en zorgden voor materiaal met financiële ondersteuning van  Tofsport vzw. We stemden het project en de trajecten af met Peddelsport Vlaanderen, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).”

In de Leuvense maakleerplek ontvangen de jongeren van Honk vzw en Arktos iedereen die graag het water op wil en daarmee wil bijdragen aan het project. Achteraf wordt het lokale zwerfaval ook hier gesorteerd. Het High Tech Lab binnen maakleerplek vormt het plastic afval om tot grondstof, en maakt er nieuwe producten van voor Leuvense sportclubs, zoals sticks, pallets of peddels. Dit maakt onderdeel uit van de “plastic innovation challenge”.