Het nieuwe VRT-huis komt op de huidige site aan de August Reyerslaan, en zal 65.000 vierkante meter beslaan. Hiervan is 40.000 vierkante meter bovengronds. Het complex wordt horizontaal opgebouwd en bestaat uit 2 gestapelde volumes. De basis bestaat uit een ruime lobby – “een hal die kan worden vergeleken met een levendig marktplein”, ontmoetingsplekken voor medewerkers en bezoekers én drie grote tv-studio’s. Daarop komt ‘het werkveld’, met slechts drie verdiepingen. Die bestaan telkens uit een werkvloer, een vierkant van 87 meter op 87 meter, waar samenwerking centraal staat. Parkeren gebeurt ondergronds.
Creatie en interactie
“We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van samenwerken bevordert en silo’s doorbreekt tussen onze afdelingen”, zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. “Met de grote werkplatformen kunnen we flexibel inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw vormt een nieuwe leefwereld voor de medewerkers: een plek waar creatie en interactie centraal staan en waar we overal media kunnen maken.”
VRT Morgen
De kandidaatstelling voor het nieuwbouwproject, dat past in de transformatie van de Reyerswijk en de realisatie van Mediapark.brussels, ging van start in februari 2020. De opdracht werd uitgeschreven met een maximale bouwkost van 133,5 miljoen euro, en ging naar een team dat bestaat uit het Brusselse OFFICE Kersten Geers David Van Severen en het Leuvense Jaspers-Eyers Architects. Voorts zijn het Brusselse Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG aan boord. Zij bundelen hun krachten onder de naam VRT Morgen.
John Eyers van Jaspers-Eyers Architects: “Het ontwerp draait om de ontmoeting tussen mensen. Een open, centrale trap verbindt de werkvloeren en gemeenschappelijke delen. En ook daar staat interactie centraal dankzij de aanwezigheid van verschillende tuinen en aangename ontmoetingsplekken.”
Woelig parcours
Het project kende eerder een woelig parcours. In het najaar van 2019 zette de VRT de samenwerking stop met de tijdelijke vereniging van architecten – Robbrecht & Daem, Dierendonckblancke architecten, Arup UK, VK groupdie – die het gebouw mochten ontwerpen. Het plan ging toen per direct in de vuilnisbak. De reden: een te hoge rekening.
“Voor de VRT-directie is het niet aanvaardbaar dat de kosten van het nieuwe gebouw boven het geplande budget zouden gaan”, klonk het toen in een mededeling aan het personeel. “Dit budget steunt op zelffinanciering via de verkoop van de gronden op de Reyerssite en de efficiëntiewinst door een kleiner en zuiniger gebouw neer te zetten. De VRT houdt zich daarbij aan de afspraken die met de Vlaamse regering zijn gemaakt.”