Achttien bedrijven en organisaties uit Leuven gaan de volgende drie jaar samen 40 miljoen euro investeren in de verduurzaming van gebouwen. Dat is goed voor een CO2-reductie van ongeveer 7.000 ton. Ze kunnen daarvoor rekenen op 1,5 miljoen euro steun van de Europese Investeringsbank.
Bij de initiatiefnemers bevinden zich de leverancier van telecommunicatieapparatuur Commscope, KBC, de stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven, kunstencentrum STUK en de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal.
De geplande investeringen hebben betrekking op isolatie, technische installaties en productie van hernieuwbare energie zoals het plaatsen van zonnepanelen en de uitbouw van een warmtenet aan de Vaartkom.
Dijledal doet de grootste investering: 10,5 miljoen euro. In de sociale woonwijk Schorenshof worden 288 appartementen gerenoveerd tot een voorbeeld van energieneutraliteit.
Met de subsidie van 1,5 miljoen euro van het Elena-fonds van de Europese Investeringsbank werd al een technische expert aangetrokken. Hij zal alle partners bijstaan bij de uitwerking van hun projecten. Met het geld worden ook energie-audits uitgevoerd.
Leuven is na Brussel nog maar de tweede Belgische stad die geld krijgt van de Europese Investeringsbank. Tegenover elke euro subsidie moet een eigen investering van 20 euro staan.
De samenwerking gebeurt binnen de vzw Leuven2030. “Andere gebouwenbeheerders die renovaties plannen, kunnen zich nog aansluiten”, zegt coördinatrice Katrien Rycken. De CO2-uitstoot door gebouwen is in Leuven goed voor zestig procent van het totaal.