Tegen 2025 wordt er een tekort verwacht van capaciteit om groenten, fruit en tuinafval (gft) te verwerken, stelt Intradura, onder meer doordat gft sinds 1 januari van dit jaar verplicht apart ingezameld moet worden. Om de verwerkingscapaciteit te verhogen, gaat de afvalintercommunale onderzoeken hoe rendabel het is om een eigen installatie te bouwen, en ook uit te baten.
Het bedrijf heeft al een terrein op het oog: het gaat om een stukje grond aan de binnenkant van de Brusselse Ring, op grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw, aan de oprit Anderlecht-Industrie. “Woningen zijn er niet in de buurt van de site”, vertelt Jan Desmeth, ondervoorzitter van Intradura en burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “Er zal dus geen enkele mobiliteitsimpact of hinder zijn voor onze inwoners.”
De installatie zou gft-afval verwerken tot biogas en compost. Het biogas zou verder omgezet kunnen worden tot biomethaan, een gas van aardgaskwaliteit dat als alternatief kan dienen voor fossiele brandstoffen. De compost kan nadien opnieuw door de inwoners gebruikt worden, om bijvoorbeeld hun eigen groenten te kweken. De site zou bovendien ook uitgerust worden met zonnepanelen, zodat groene elektriciteit geproduceerd kan worden.
De raad van bestuur besliste op 18 januari om een studie uit te voeren naar de haalbaarheid en rendabiliteit van het project. In 2024 wordt de studie gefinaliseerd, zodat in 2025 een finale beslissing kan genomen worden door de nieuw verkozen gemeentebesturen.