De onderneming Celdekor uit Molenstede (Diest) bestaat 40 jaar. In vier decennia evolueerde de zaak van een traditionele schrijnwerkerij naar een geïnformatiseerd en projectmatig gestuurd interieurbouwbedrijf.
Na een passage bij een baas startte Marcel Van Gossum eind jaren zeventig van vorige eeuw zijn eigen schrijnwerkerij, Celdekor genaamd. Marcel maakte meubels, zijn vrouw Agnes zorgde onder andere voor de toonzaal annex winkel, waar ze behangpapier, knutselgerei en houten speelgoed aan de man bracht. Intussen zijn ook dochter An en zoon Bert al jaren aan de slag in het familiebedrijf. An trad in de voetsporen van haar moeder: interieur-, vorm- en kleuradvies. “Ik ben verantwoordelijk voor de afdelingen raamdecoratie en zonwering”, vertelt An. Bert doet vooral de projecten. Marcel en Agnes? Die trekken nog altijd mee aan de kar.
Bankensector
De onderneming is mettertijd geëvolueerd tot een specialist in de binnenafwerking van gebouwen voor particulieren, bedrijven en instellingen. “Ongeveer een derde van ons werk doen we voor de banksector”, aldus medezaakvoerder Bert. “Die sector gaat met ups and downs. Zo beweegt er momenteel veel bij BNP Paribas, dat aan de uitrol werkt van adviesruimtes.” Nog eens 30 procent van het werkvolume situeert zich bij openbare instellingen en bedrijven. De overige omzet komt uit projecten in de privé. “Die verhoudingen verschuiven wel eens door bijvoorbeeld steunmaatregelen van de regering. Dan gebeurt het dat we meer voor particulieren werken. Die projecten zijn ook mooi omdat het vaak over verbouwingen gaat. Dan hebben bouwers doorgaans meer centen voor de tweede keuken en die ene boekenkast”, luidt het. De trends in de sector ontgaan Celdekor niet. “Dat is zoals de modetrends met veranderende kleuren en nieuwe materialen. Nu komt de retrolook terug en zien we ook weer teak, dat terug van weggeweest is”, luidt het.
Cadcam
Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet tussen 2,2 en 2,6 miljoen euro. Dagelijks zijn tot 15 medewerkers aan de slag in de zaak. “We hebben drie ploegen op de baan en een vaste ploeg in het atelier. Celdekor kent weinig verloop in personeel. Sommigen werken hier al meer dan 20 jaar”, aldus Bert. Elke medewerker was en is een bevoorrechte getuige van de snelle evoluties in de sector. “Met de invoering van de Cadcam-technologie wonnen de voorbereidingen aan belang. Op papier moet alles tot in de laatste puntjes geregeld zijn. Vroeger paste de stielman kleine foutjes manueel nog aan. Die manier van werken is verleden tijd omdat de kleinste fout al op de tekentafel te voorschijn komt. Voor onze werkmannen met veel jaren dienst is die digitalisering en informatisering niet altijd vanzelfsprekend. Velen komen van een opleiding schrijnwerkerij en werken nu met een computergestuurde machine. Het was een grote stap voor onze productievoorbereidingen. Maar we zijn er vlot doorgeraakt. In die context kwam ook mijn opleiding elektronica goed van pas om de automatisatie van het atelier te ondersteunen”, besluit Bert.
Open Bedrijvendag
Celdekor zet op zondag 7 oktober aanstaande deuren open voor het grote publiek, ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag. De zaak is gevestigd aan de Reppelsebaan 67.