Imec heeft in 2016 een omzet gerealiseerd van meer dan 496 miljoen euro. Dat is een toename met bijna twintig procent in vergelijking met 2015. Het Leuvense onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie denkt niet alleen aan centen. Het stimuleert ook lokale innovatie.
Twaalf procent van de stijging is te danken aan de fusie met het digitale onderzoekscentrum iMinds. Voorts kende het contractonderzoek met binnen- en buitenlandse bedrijven een aanzienlijke toename. De inkomsten uit de contracten met industriële partners en universiteiten stegen van 342 miljoen euro in 2015 tot 384 miljoen euro in 2016.
Imec werkt samen met bedrijven als Intel, Samsung en SanDisk voor onderzoek naar nieuwe generaties chiptechnologie. Vorig jaar kwamen diverse andere partners, waaronder heel wat Vlaamse kmo’s, in Leuven aankloppen voor microchip- en systeemontwerp, prototyping en chipproductie.
Ook de omzet uit Europese onderzoeksproducten ging in stijgende lijn en voorts kon Imec opnieuw rekenen op Vlaamse en Nederlandse steun van respectievelijk 81,9 en 5,9 miljoen euro.
“In 2016 zijn we erin geslaagd onze positie als wereldleider op vlak van nano-elektronica verder te consolideren door nieuwe partnerships aan te gaan met bedrijven en onderzoeksinstellingen zoals ARM, Infineon en Synopsys”, zegt ceo Luc van den hove. “We openden Imec Florida, ons gloednieuw designcenter voor het creëren van sensoren en beeldvormingsapparatuur op basis van fotonica. Daardoor staan we nog sterker op de Amerikaanse markt.”
Imec slaagt er ook in om lokale innovatie te stimuleren. Uit impactmetingen bleek dat elke euro die de overheid investeert in het toegepaste Imec.icon-onderzoeksprogramma resulteert in 11 euro omzetverhoging voor de partners en 6 euro aan bedrijfsinvesteringen in jobcreatie. Met negentien nieuwe techstart-ups en meer dan honderd nieuwe jobs was ook het programma voor startende ondernemers in 2016 een succes.