De bestaande implantaten die gebruikt worden om neurologische aandoeningen te behandelingen, kampen nog met uitdagingen. Implantaten waarvoor aansturing via bedrading nodig is, kunnen een risico op infecties of littekenvorming geven. Bij implantaten zonder bedrading, die dus op batterijen werken, zijn er uitdagingen over de grootte van het toestel, en bestaat de kans dat er chemische lekken ontstaan.
Lees ook: Imec ondersteunt beloftevolle start-ups met nieuw fonds: eerste fase levert 25 miljoen euro opImec werkt daarom al langer om die uitdagingen aan te pakken. Het bedrijf is er nu in geslaagd een ‘proof of concept’ te ontwikkelen van een compactere chip, die een energiebesparing van 69 procent betekent in vergelijking met de conventionele technologieën.
Het bedrijf heeft het concept voorgesteld op het International Solid-State Circuits Conference in San Francisco, en gaat nu op zoek naar partners in de medische, academische en bedrijfswereld om de technologie te verfijnen. “We streven ernaar om de praktische toepassing van onze technologie in echte in vivo omstandigheden te tonen”, zegt Yao-Hong Liu, wetenschappelijk directeur bij imec.