Imec levert zonnecellen voor experiment in stratosfeer

imeccleanroomEen team van de universiteit in Hasselt heeft van het Europese Ruimtevaartbureau ESA groen licht gekregen voor een experiment in de stratosfeer. Begin oktober worden in Zweden enkele printbare zonnecellen en een magnetometer meegestuurd met een ballon van 640 vierkante meter. Het Leuvense electronicabedrijf Imec levert de zonnecellen.

Het project maakt deel uit van het internationale Rexus/Bexus-programma van ESA. Bexus is een wedstrijd waarbij studenten uit heel Europa onder het waakzame oog van ESA een experiment mogen ontwikkelen en ook daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. Het Rexus-programma focust op experimenten tijdens een raketvlucht.

Samen met acht teamgenoten werkte Tim Vangerven de voorbije  maanden aan een project om de prestaties van printbare zonnecellen en een magnetische veldsensor te bestuderen tijdens extreme condities. Vandaar de stratosferische ballonvlucht. “In de stratosfeer op 25 kilometer hoogte heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot 60 graden onder nul) en een pak meer straling van de zon”, zegt het team.

Het experiment moet uitwijzen of de printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart. Ze zijn licht en flexibel en hebben meer elektrisch vermogen per gram dan elke andere zonneceltechnologie. Zo wil het team bekijken hoe het zit met de veroudering in de ruimte van de nieuwe generatie organische zonnecellen, geleverd door Imec in Leuven.