Toekomstige toepassingen in onder meer telecom, mobiliteit en geneeskunde zijn afhankelijk van geavanceerde chips die enorme hoeveelheden data snel en energie-efficiënt kunnen verwerken. De inkepingen in die chips worden steeds kleiner: het gaat van 5 naar 3 nanometer, en vervolgens naar nog kleinere afmetingen.
Het is een enorme technologische uitdaging om zulke chips te blijven produceren: er bleven daardoor steeds minder chipproducenten over in de wereld, met een concentratie van de geavanceerde chipproductie in een kleine regio tot gevolg.
Massaproductie
Daar komt nu verandering in. Het recentelijk opgerichte Japanse microchipbedrijf Rapidus wil in de tweede helft van dit decennium starten met de productie van de allernieuwste chips, de krachtige chips van 2 nanometer.
Onderzoekscentrum imec zal Rapidus helpen bij het implementeren van de technologie die nodig is voor massaproductie van de chips. Dat is overeengekomen in de samenwerking, die, behalve door imec en Rapidus zelf, ook ondertekend werd door Yasutoshi Nishimura, Japans minister voor Economie, Handel en Industrie en Vlaams minister-president Jan Jambon.
Imec en Rapidus zullen ook samenwerken met het ‘Leading-edge Semiconductor Technology Center (LSTC)’, een Japans initiatief voor onderzoek en ontwikkeling naar nog krachtigere chiptechnologieën, dat momenteel in oprichting is.