Vijf jaar na de oprichting van de eerste Auberge Espagnole in Etterbeek en een jaar na de komst van die in Sint-Gillis, zien twee nieuwe pop-ups het daglicht in het Brusselse: een in Jette en een andere in Sint-Lambrechts-Woluwe. In deze panden kunnen jonge ondernemers hun concept uittesten alvorens zich te wagen aan investeringen op de lange termijn.
Goesting aangewakkerd
De gezondheidscrisis heeft de goesting om in Brussel te ondernemen alleen maar aangewakkerd. De resultaten van een peiling van hub.brussels in de lente toonden het aan. “Tal van ondernemers staan klaar om met hun project van start te gaan. Bovendien lopen er steeds meer aanvragen van handelaars en voorstellen van gemeenten binnen. Daarom heeft hub.brussels beslist om zijn begeleidingsprogramma te versterken en twee nieuwe Auberges Espagnoles te openen, in Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe”, zegt Isabelle Grippa, CEO bij hub.brussels.
Testen
Deze twee nieuwe Auberges Espagnoles sluiten aan bij de ambitie van de Brusselse regering om initiatieven en beslissingen te nemen die ondernemers, handelaars en ambachtslieden de kans geven hun ideeën uit te testen vooraleer ze deze lanceren. “Door bedrijven te ondersteunen die zich toeleggen op ambachten en de korte ketens, kiest het Gewest ook bewust voor de economische transitie”, legt Barbara Trachte uit, Brussels Staatssecretaris voor Economische Transitie (Ecolo).
Rondreizende proeftuinen
Deze nieuwe Auberge, rondreizende herberg, verplaatst zich elke elke 6 à 7 maanden naar een andere Brusselse wijk. “Zo biedt l’Auberge Espagnole een antwoord op vragen uit de gemeenten en kunnen verschillende locaties uitgetest worden. De kandidaat kan, indien gewenst, nadien de winkelruimte zelf overnemen. De rondreizende Auberge Espagnole bevindt zich tot eind juni 2022 in Sint-Lambrechts-Woluwe, en biedt momenteel een thuis aan slo.li, een slow-livingwinkel met duurzame producten en diensten. De uitbaatster is Ségolène Jeanjean”, klinkt het.
Vier stuks
In november opende ook in Jette een nieuwe Auberge Espagnole de deuren. Deze is momenteel in gebruik door boetiek D’Almeida – House of Socks, een winkel met sokken die in Portugal zijn gemaakt. De winkel wordt uitgebaat door Manuela De Almeida. hub.brussels telt momenteel 4 commerciële pop-ups (Auberges Espagnoles) en een horeca pop-up (Kokotte).