brouwershuis Foto: Erik Gyselinck

Horeca-uitbaters ‘met nog veel goesting’ ruilen toplocatie voor kleinere zaak: “De kosten swingen de pan uit”

De uitbaters van Het Brouwershuis en De Plets op de Markt in Opwijk verlaten op (korte) termijn hun toplocatie. Voornaamste reden: kosten die de pan uitswingen. Ze hopen vurig dat ze overnemers vinden. “Velen zijn geïnteresseerd, maar de meesten onderschatten de job”, klinkt het bij De Plets.

Als er geen overnemer gevonden wordt voor Het Brouwershuis, moet Mathias Deldouk (33) nog zes maanden presteren om onder zijn huurcontract uit te komen. Maar hij hoopt vurig dat verhuurder Alken-Maes een kandidaat-opvolger zal vinden en hij wil hen daarbij helpen. “Ik vind het belangrijk dat er een geschikte persoon in mijn plaats komt, want de locatie verdient dat.”

Waarom hij dan zelf niet voortdoet? “De sterk gestegen kosten van huur, personeel, gas en elektriciteit swingen de pan uit. Ik ben hier 2,5 jaar geleden begonnen met vier man personeel, het laatste jaar runde ik de zaak alleen met één werknemer. De laatste zes maanden kwam ik zelfs de keuken niet uit. Ik miste mijn klanten en zij mij. Dat is onhoudbaar.”

Dichter bij de klant

“Ik vond inmiddels een kleinere locatie op het Heiveld, om de hoek. Het is dus niet zo dat ik Opwijk verlaat. Ik woon inmiddels met vrouw en twee kinderen in Mazenzele en ik wil hier blijven. Ik heb overigens familie in de gemeente. Mijn nieuwe zaak met open keuken en terras wil ik runnen samen met een vennoot om veel efficiënter te kunnen werken. Een zaak met twee bazen vind ik zo gemakkelijker werken dan één baas met vier personeelsleden.”

“Op het Heiveld kan ik 25 klanten bedienen, terwijl er dat nu veertig zijn. Het is dus kleiner, maar ik sta dichter bij de klant.” Mathias Deldouk rekent op de pendelaars en de ouders die hun kinderen naar de gemeenteschool De Boot komen brengen als nieuwe klanten. Het gebrek aan parking wuift hij weg. “Overdag valt dit best mee.”

Te zwaar

We schrijven mei 2017 wanneer zes vrienden – die elk een job hebben – beslissen om het vroegere café Den Hert op de hoek van de Fabriekstraat en de Marktstraat in bijberoep over te nemen. Ze slaagden erin om er een aantrekkelijk café van te maken voor jong en oud.

“Het was bijvoorbeeld vollen bak met de jaarmarkt, met de concerten in het parkje aan de Processiestraat en om de twee maanden een dansavond”, vertelt mede-oprichter Jan De Ridder (37). “We werkten in shiften en moesten soms een beroep doen op jobstudenten.”

Maar de combinatie van twee beroepen woog op den duur zwaar. Door vermoeidheid, gezondheidsproblemen en een zwangerschap haakte een deel van de oprichters voortijdig af.

Kostenplaatje

“Zo bleven alleen Dilan Uyttersprot, Els Van Geet, Bart Dekegel en ik nog over. We hadden een mooi parcours afgelegd, maar corona sloeg ongenadig toe. De oudere klanten bleven weg, anderen ontdekten dat thuis blijven ook tof kan zijn. Ze hadden ook minder geld om op café te gaan. Ook de jeugd bleef weg.”

“We hebben nog veel goesting om café te houden en geven tot Nieuwjaar geïnteresseerden de kans om de zaak over te nemen. We kregen al veel geïnteresseerden over de vloer, maar de meesten schrikken van het werk voor en na de openingsuren, en het meest nog van het kostenplaatje. Interessant om weten: we zijn vrij van brouwerij en mogen dus alle soorten bier serveren.”