Hockeyploeg speelt proefkonijn voor Sportstechlab

hockeyPrestaties van individuele sporters kan je meten in een lab. Teamsporters in real time opvolgen is een heel ander paar mouwen. Het project Sportstechlab in Leuven wil het eerste fieldlab oprichten in Vlaanderen. Het concentreert zich op hockey, een ploegsport die openstaat voor innovatie en in opmars is in Vlaams-Brabant.

Sportstechlab wordt geleid door KU Leuven R&D en enkele sportbedrijven. Zij gaan bestaande sensoren, producten en diensten uittesten om te zien hoe hockeyspelers het best gevolgd kunnen worden tijdens een match en op tijd beschermd kunnen worden tegen oververmoeidheid, blessures en stress. De Leuvense hockeyploeg KHCL fungeert als fieldlab.

“Met het project willen we trials en een fieldlab opzetten waar sporters/coaches en onderzoekers samenwerken”, zegt Tine Van Lommel van KU Leuven Research & Development. “We willen innovatie in sport stimuleren. Door het uittesten van nieuwe toepassingen voor sensoren, het verwerven van nieuwe inzichten en de ontwikkeling van betere producten voor de sporter.”

Sportstechlab wil de samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksgroepen aanmoedigen. “Tijdens het project zullen door de verschillende partners data gegenereerd en opgeslagen worden in een cloudomgeving. Door het delen van die data kunnen bestaande technologieën geoptimaliseerd worden.”

In het project zijn vijf partners betrokken die metingen gaan uitvoeren op de hockeyspelers: TopSportsLab, imec, BioRICS, KU Leuven (onderzoeksgroep Biomechanica van de menselijke beweging) en Sportpraktijk. In overleg met de hockeyclub wordt een agenda opgesteld voor de testmomenten die plaatsvinden in een gecontroleerde (lab)omgeving, tijdens trainingen, wedstrijden en op meerdere opeenvolgende dagen en nachten.

Fieldlabs zijn geen klassieke laboratoria. Idealiter zijn het sportvelden, uitgerust met relevante test- en meetopstellingen. Zo’n infrastructuur bestaat nog niet in Vlaanderen. Het project beschikt over een totaalbudget van 294.254 euro.