Het was een gouden zet toen Henri Renmans in 1980 zijn wagonnetje aan de Duitse supermarktgigant Aldi hing. De keten was in volle expansie in ons land en in elke supermarkt kwam er een hoekje voor slagerij Renmans. Haast onmiddellijk werd het een succes. “Aldi lokt veel volk en al die mensen die er hun inkopen doen, passeren ook even bij de slager”, zei Henri Renmans er ooit over.
LEES OOK. Henri Renmans (86), stichter van bekende beenhouwerij-keten, overleden
“Aldi lokt veel volk en al die mensen die er hun inkopen doen, passeren ook even bij de slager”
Henri Renmans, stichter slagerijketen
Henri Renmans was zelf een slagerszoon. In 1964 stapte hij de vleessector in. “Ik ben begonnen bij Colruyt. Daar heb ik de job geleerd”, zei hij in Trends, in een van de schaarse interviews die hij ooit gaf. Maar hoe mediaschuw hij ook was, als zakenman scheerde hij hoge toppen. Eind jaren zeventig klom hij bij Colruyt op tot het hoogste directieniveau. In 1978 startte hij onder zijn eigen naam in Beersel, samen met zijn vrouw Nicole Albert, een bescheiden slagerijketen. “We hadden vijf slagerijen overgenomen en gingen ervoor. Toen er in 1980 een aanbod kwam van Aldi – toen nog Discount R. – om in de schaduw van hun winkels met een eigen slagerij te beginnen, hebben we niet lang geaarzeld.” Het tweede filiaal volgde in 1983. Drie jaar later waren er al honderd.
Groei stokte
Henri Renmans bleef nuchter bij al dat succes. “We stellen vast dat Aldi een beroep blijft doen op onze expertise. Wij huren een pand bij hen en dat is het. De rest is een kwestie van topkwaliteit leveren voor een scherpe prijs. Dat is het enige dat ons echt bindt”, zei hij.
“Wij huren een pand bij Aldi en dat is het. De rest is een kwestie van topkwaliteit leveren voor een scherpe prijs. Dat is het enige dat ons echt bindt”
Henri Renmans, sticher slagerijketen
Aldi zette zijn opmars in ons land gestaag verder en opende uiteindelijk 440 winkels. Op zijn hoogtepunt had Renmans 400 vestigingen. Niet alleen in België maar ook in Luxemburg en Frankrijk, onder de naam Henri Boucher. Dat was in 2020. De slagerijketen haalde toen een omzet van 422 miljoen euro. Maar dat was niet meer met Henri Renmans als CEO. Zijn zoon Rik had toen al de fakkel overgenomen.
Na 2020 stokte de groei danig, omdat Aldi zélf vers vlees begon te verkopen in zijn winkels. De Duitse keten stopte in meer dan één vestiging de samenwerking met de slager. In Wilrijk en Wetteren was er bijvoorbeeld geen plaats meer voor Renmans in de gloednieuwe Aldi. Dat had zijn gevolgen voor de slagerijketen. Sinds 2018 verdwenen er 45 vestigingen. Het voorbije jaar alleen al waren dat er 14.
Rijkste Belgen
De gouden zet van vader Henri bleek uitgewerkt. Al blijft Renmans niet bij de pakken zitten. De verlieslatende winkels verdwenen weliswaar, maar tegelijk blijft de groep winkels openen, los van Aldi. In Wetteren wil ze een gloednieuwe vestiging openen, maar het is vooral in Frankrijk waar er de jongste twee jaar een opmerkelijk groei is van het aantal Henri Boucher-winkels, van 73 naar 98.
Ondanks dat wat tanende succes heeft de slagerijketen Henri Renmans en zijn familie geen windeieren gelegd. De website rijkstebelgen.be schat het vermogen van de familie op 127.575.000 euro, waarmee ze op de 134ste plaats staan in de rangschikking van meest vermogende landgenoten. Naast zijn zoon Rik, die hem opvolgde als CEO, is ook zijn andere zoon Nico actief binnen het bedrijf.