implantaattoekomst

Heup- en rugimplantaat op maat via 3D-printing

implantaattoekomstVia 3D-printing wordt het straks mogelijk om een heup- of rugimplantaat te ontwikkelen op maat van de patiënt die een nieuw gewricht nodig heeft? Vijf Vlaams-Brabantse partners werken aan deze nieuwe technologie. 3D Systems uit Leuven, Antleron uit Leuven, Medanex uit Diest, KU Leuven en UZ Leuven starten met het internationale project Prosperos een groot onderzoek naar slimme, 3D-geprinte implantaten die gebruikt kunnen worden voor het herstel van grote botdefecten.

3D printing maakt het mogelijk om via een scan van een gewricht een perfect passende nieuwe versie te printen. Door de ontwikkeling van speciale coatings wordt het mogelijk om infecties te remmen, ontstekingen te voorkomen en nieuwe botgroei te stimuleren.  In combinatie met de open structuur kan nieuw lichaamseigen bot  gemakkelijk ingroeien. Zo herstellen patiënten sneller en gaan de implantaten langer mee. Met een levensduur van tien tot twintig jaar moet een patiënt veel minder vaak onder het mes.

“Met dit project willen we de innovatieve ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde in de regio versterken”, zegt gedeputeerde Marc Florquin. Het laat op innovatieve wijze zien hoe door samenwerking fundamentele kennis over biomaterialen en celgroei kan omgezet worden in klinische toepassingen voor de patiënt. De onderzoekers hopen over vier jaar de eerste klinische resultaten van de implantaten te kunnen presenteren.

Het project geniet financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en het Europese investeringsfonds Interreg. De totale investering bedraagt 4,6 miljoen euro.