HERENT – Het coronavirus lijkt geen vat te krijgen op de digitaliseringsnood binnen de bouwsector. Dat merken ze ook bij het Herentse Arinto, een ontwikkelaar van planning software. Bouwbedrijven klopten er de afgelopen maanden actiever aan om hun complexe planningen onder controle te krijgen.
“Aannemers springen de laatste tijd massaal op de boot van digitalisering.” zegt Kristof Briers, gedelegeerd bestuurder van softwarebedrijf Arinto. “Bedrijven in de bouwsector zetten stappen naar efficiënt werken in een stroomversnelling. De keuze voor optimalisatie oplossingen komt niet zomaar uit de lucht vallen.”
Tijd excel-bestand lijkt voorgoed voorbij
De klant verwacht nog betere communicatie van zijn bouwproject en de aannemer graaft daarom achter inzicht in de voortgang van zijn projecten. De evolutie toont aan dat de dagen dat bouwprojecten makkelijk te bevatten waren in een Excel-bestand voorgoed voorbij lijken. Omwille van het feit dat bouwbedrijven op meerdere werven op hetzelfde moment actief zijn, rekening houdend met alle gekende verstoringen als extra complexiteit, maakt het nog moeilijker om deze
nood in te vullen. Hierdoor stijgt de druk op planning enkel nog meer. Met een sneltreinvaart maakt planning software zijn intrede in de bouwsector.
Snel schakelen
“Bouwbedrijven verliezen vaak het overzicht in hun geplande werven, personeel en materiaal. Als de persoon met de foute vaardigheden, niet het juiste gereedschap en een tekort aan materiaal op de werf staat komt de flow van het project meteen tot stilstand. Laat staan dat weeromstandigheden en klassieke verschuivingen door onverwachte situaties hier nog eens een schep boven op doet. Wij garanderen controle met onze software. Zo kan Arinto rekening houden met de verschillende
fases die een project doorloopt en met alle randvoorwaarden en wettelijke verplichtingen. Aanvullend kunnen er vanuit een project meteen operationele medewerkers, ploegen of onderaannemers worden toegewezen. Opnieuw, steeds met alle parameters in acht genomen.”
Piek nog niet bereikt
Briers is ervan overtuigd dat de piek in aanvragen voor Arinto nog niet bereikt is. Ambitieus kijkt hij vooruit naar hoe de samenwerking tussen software en de bouwsector gaat bijdragen aan de versterking en optimalisatie van de hele sector.
“De hele sector zal zich uiteindelijk optimaliseren met digitale tools. Al gaat hier voor sommigen wel wat tijd over en is het nog niet voor alle bouwondernemingen meteen duidelijk wat ze best eerst aanpakken. Oplossingen zoals Arinto gaan voor een revolutie zorgen in de efficiëntie waarmee projecten uitgevoerd worden en waken over gebudgetteerde kosten en
winstoptimalisatie”, besluit Briers.