Onan-25

Hans en Chloé vieren 20 jaar Onan Coffee & Tea met duurzaamkoffieteeltproject in Brazilië

Dit jaar viert Onan Coffee & Tea een bijzondere mijlpaal. Wat twintig jaar geleden begon als de eerste Leuvense bar die echt in ‘speciality’ koffie specialiseerde en een correct gezette filterkoffie van hoge kwaliteit serveerde, is inmiddels uitgegroeid tot een geliefde plek waar Hans Onan en Chloé Van Bael en hun team van koffie- en theemeesters er voor zorgen dat alle bezoekers een uniek moment beleven terwijl ze slurpen van een huisgebrande koffie of thee die zorgvuldig werd uitgekozen met het grootste respect voor de boeren die ze telen.

Onan Coffee en Tea, begon met de droom van Hans Onan, die op 26-jarige leeftijd zijn baan opgaf om zijn passie voor koffie na te jagen. Geïnspireerd door de warmte en gezelligheid die koffie en thee kunnen bieden en de ambitie om deze dranken de erkenning te geven die ze verdienen, opende hij in 2004 de deuren van Onan Coffee & Tea in de Parijsstraat te Leuven. Niet veel later sloot Chloé Van Bael zich aan, eerst als studente met een bijbaan, maar al snel als onmisbare partner in de groei van de zaak. Vandaag telt het Onan-team negen koffie- en theespecialisten.

Samenwerking met lokale telers

Samen maakten ze van de bar niet enkel een huiselijke plek waar mensen samenkomen. Onan Coffee & Tea werd ook één van de eerste voorvechters van een eerlijke en duurzame koffieteelt. In de loop der jaren startte Onan Coffee & Tea ook een eigen koffiebranderij op om zo de kwaliteit van hun producten nog verder te verfijnen. Dankzij de inzichten die ze verwierven door hun deelname aan barista-kampioenschappen en de kennis die ze opdeden uit de directe contacten die ze hadden met verschillende lokale koffieboeren, konden ze het brandproces verder verfijnen en perfectioneren.

Om eerlijke en duurzame koffie te serveren, werken Hans en Chloé samen met zes lokale telers in Brazilië, India, El Salvador en Mexico. Zo’n 80 procent van de koffie die de bar aanbiedt, kwam naar België via deze samenwerkingen. Dat de aankoop van de koffie zonder tussenpersonen gebeurt, zorgt voor een hogere vergoeding aan de koffietelers, waardoor ook zij in staat zijn hun onderneming uit te breiden. Zo konden de Braziliaanse boeren bijvoorbeeld al een eigen verwerkingsstation opzetten.

Braziliaanse samenwerking

Hans en Chloé’s toekomstvisie blijft gericht op het uitbreiden van hun Direct Trade-aanpak, niet alleen voor koffie, maar ook voor thee. Ze streven daarbij naar een nog diepere verbinding met de natuur en de boeren die deze producten verbouwen. Zo werken ze bijvoorbeeld mee aan een duurzaam koffieteeltproject op de Fazenda Arema Farm in Brazilië. Recent reisde het duo nog naar daar om met de lokale boeren te overleggen.

“Rond de jaarwisseling zullen we starten met het aanplanten van koffievariëteiten die nog nooit eerder op deze boerderij werden geteeld”, klinkt het. “Deze variëteiten werden gekozen op basis van uitgebreid onderzoek, met het doel de planten optimaal te laten groeien met minimale externe en kunstmatige ingrepen. Het project is ontworpen met respect voor de lokale ecosystemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van inheemse schaduwplanten en er geen gebruik wordt gemaakt van irrigatie, pesticiden of invasieve soorten.”

Als alles volgens plan verloopt, zal deze exclusieve nieuwe variëteit in de loop van 2025 te proeven zijn bij Onan Coffee & Tea.