LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Het faillissement van RES Prepaid heeft geen gevolgen voor de andere activiteiten van de Leuvense RES-Groep. Dat laten de curatoren weten. De handelaars kunnen dus onderling RES als betaalmiddel blijven gebruiken. “Je moet de RES goed laten rollen”, vertellen coöperanten Chantal Van Schaeybroeck en dochter Chloé Morioux van de Leuvense duozaak Het Schoonheidssalon L’Occhio Di Chloé.
Sinds 2013 is Chantal Van Schaeybroeck coöperant bij RES. “Ik ben toegetreden tot het systeem omdat al heel wat handelaars me waren voorgegaan”, aldus Chantal. “Bovendien vind ik dat de mensen in de straat het systeem ook mogen hebben.” Drie jaar later volgde dochter Chloé het voorbeeld van haar moeder. Bij beide zaken konden klanten tot vorige week donderdag de helft van hun aankopen betalen met hun RES-Prepaidkaart (2011°). Per oplaadbeurt kon de klant voor 150 euro storten. Aanvankelijk kreeg de gebruiker hierdoor 150 RES maar mettertijd kregen ze kortingen van 50%. Diezelfde 150 euro was ineens goed voor 225 RES. En dus ook meer omzet voor de lokale handelaars.
“Schelpjes”
Bij 6.000 handelaars verspreid over heel Vlaanderen konden de gebruikers betalen met het systeem. In bijvoorbeeld Leuven zijn tientallen handelszaken aangesloten.”Die RES, ik noem ze nog altijd “schelpjes”, moet je goed laten rollen. Wat ik altijd heb gedaan. Ik heb ze bijvoorbeeld gebruikt voor schilderwerken in de zaak, nieuwe ramen, elektriciteitswerken en een neonreclame. Je kan met de “schelpjes” zelfs op hotel gaan. Neen, mij zal je niet horen klagen over het systeem. Ik heb er altijd goed mee kunnen werken.” Hetzelfde verhaal bij dochter Chloé die in hetzelfde pand aan de Capucijnenvoer in Leuven schoonheidsinstituut L’Occhio Di Chloé uitbaat.
Andere handelaars?
Op dit moment zoeken de aangestelde curatoren Ilse Van De Mierop en Steven Verbeke naar oplossingen voor het RES Prepaid-systeem. Wat de uitkomst zal zijn van hun onderhandelingen is voorlopig koffiedik kijken. “Ik hoop dat het systeem zal blijven bestaan. Vorige week vrijdag had ik nog 5 RES ter beschikking nadat we wijn hadden gekocht. Veel verlies lijd ik niet als het systeem wordt afgeschaft. Maar persoonlijk zou ik het wel erg vinden als het stopt. Nu is de vraag natuurlijk wat de andere aangesloten handelaars gaan doen. Als ze afhaken, dan stop ik er ook mee”, aldus nog Chantal.
Onderzoek
RES werd opgericht in 1995 door ondernemer Walther Smets als betaalmiddel om de lokale handelaars te ondersteunen. Mettertijd werden ook de consumenten toegelaten tot het systeem. Intussen hadden bijna 20.000 consumenten zich ingeschreven. Door het faillissement wacht hen onzekere tijden. Zullen ze ooit hun geld terugkrijgen? Intussen heeft de Nationale Bank de licentie van RES Prepaid ingetrokken en is het Leuvense parket een onderzoek gestart. Wat de bedrijfsleiding van RES ten laste wordt gelegd is op dit moment nog niet duidelijk.