Hammer-IMS is een nieuwe spin-off van het internationaal gereputeerde onderzoekslabo ESAT – MICAS van KU Leuven. Het bedrijf start met een kapitaalsinjectie van 800.000 euro. Het geld komt van het Gemma Frisius Fonds KU Leuven en de Limburgse Investerings maatschappij (LRM).
General manager Noël Deferm en technical & product manager Tom Redant starten na acht jaar onderzoek hun bedrijf Hammer-IMS. Ze ontwikkelden met millimetergolven nieuwe systemen voor het meten van dikte en gewicht in productielijnen. Hun revolutionaire meetoplossing draait nu proef bij internationale papierproducenten en fabrikanten van plastic platen en folies, composiet, textiel, glaswol en andere materialen. Hammer-IMS biedt een krachtig alternatief voor de courante nucleaire meettoestellen, waarvan het gebruik onder impuls van de overheid wordt afgebouwd.
Voor de opstart van Hammer-IMS, werkten Noël Deferm en Tom Redant jarenlang als doctoraatsonderzoekers binnen de ESAT – MICAS onderzoeksgroep van KU Leuven. Deferm specialiseerde zich in de hoogfrequente technologie zelf. Redant ontwikkelde methodes om bruikbare dimensionele informatie uit de omgeving te halen. Ze merkten dat de elektromagnetische golven vertraagd werden wanneer ze doorheen materialen zoals papier en plastic gaan. Door nauwkeurige tijdsmetingen slaagden ze erin de dikte of het gewicht van heel wat materialen te meten.
“De innovatiekracht zit in de combinatie van verschillende specialisaties waardoor nieuwe toepassingen ontstaan”, zegt professor Patrick Reynaert van ESAT – MICAS. “Via doorgedreven onderzoek zijn Noël en Tom erin geslaagd om de labo-metingen toepasbaar te maken op de productievloer. Millimetergolven, die centraal staan in hun nieuwe meettechnologie, worden ook toegepast in mobiele telefonie, adaptieve cruise control en radarsystemen.”
“Door steeds hogere frequenties te beheersen, slagen we erin om sneller en nauwkeuriger materialen te meten op een lopende band”, zegt Tom Redant. “Dit is goed nieuws voor fabrikanten die hun productielijnen willen uitrusten met steeds snellere en nauwkeurigere kwaliteitscontroles. We hebben intussen industriële prototypes gemaakt van onze meetsystemen en een commerciële portefeuille van robuuste meetoplossingen ontwikkeld. Het Hammer-IMS productgamma bestaat vandaag uit basisvarianten aangevuld met performantere meetsystemen.”
Volgens Noël Deferm maakt Hammer-IMS met de oprichting van het bedrijf de formele overstap van de universiteit naar de markt, daarbij gesteund door KU Leuven Research & Development. “In de aanloop naar de oprichting hebben we maandenlang ons productaanbod verbeterd en kapitaal aangetrokken om de uitbouw van Hammer-IMS te financieren. We zijn blij dat gevestigde investeringsmaatschappijen zoals het Gemma Frisius Fonds KU Leuven en de Limburgse Investerings maatschappij (LRM) mee in het verhaal stappen.”