Familiebedrijf Renier Natuursteen uit Aarschot, een van de eerste deelnemers aan het “Klimaatproject kmo’s Hageland”, gaat voor een zo laag mogelijke impact op het milieu, zowel op het vlak van water, afval en CO2. “De beste manier voor ons om onze impact op CO2 te verminderen is niet energie groen opwekken, maar minder energie verbruiken. Vandaar dat we meedoen aan dit project”, motiveert Stijn Renier. Voor Renier Natuursteen en de andere vroege vogels stelde de energiedeskundige een energiebalans op en analyseerde het nullastverbruik. “De resultaten van deze analyse zullen ons energieverbruik naar beneden halen en de bijhorende besparing zal veel hoger zijn dan de deelnamekost van het project”, zegt Renier nog.
Solide en Multiobus
Ook Solide uit Langdorp, producent van (trap)ladders, steigers en accessoires, heeft de herinrichting van hun productielijnen aangegrepen om mee te doen aan het project. Multiobus uit Tienen kocht onlangs 10 elektrische autobussen en wil die zoveel als mogelijk met eigen zonnestroom opladen. Het op maat gemaakte energieplan zal inzicht geven in de vergroening van hun autobusvloot en de impact op hun zelfconsumptie en zelfvoorziening.
Vannerum
De recentste deelnemer is Vanerum uit Diest. Als producent van schoolmeubilair krijgen zij meer en meer vragen van hun klanten over de ecologische voetafdruk van hun producten. Klanten zullen de komende jaren meer en meer eisen dat de producten die ze aankopen zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. De combinatie van energie-efficiënte en hernieuwbare energie is een belangrijke stap. Samen met valorisatie van de restwarmte zijn dit de 3 focuspunten van het klimaatproject. Ook Kringwinkel Hageland uit Tienen is van de partij en laat zich begeleiden op weg naar zijn ambitieuze klimaatambities.
Nog 3 kmo’s gezocht
“Dit gefaseerde klimaatproject biedt Hagelandse kmo’s een unieke kans om onder begeleiding van een energiedeskundige een energieplan voor de komende 3 tot 5 jaar op te stellen. Of de drijfveren om mee te doen intern of extern zijn heeft weinig belang. De energietransitie zal de komende 10 jaar versnellen onder impuls van de Europese Green Deal”, besluit Frank Van de Gehuchte van HagelandStroomt. Nog 3 kmo’s uit het Hageland kunnen deelnemen aan het in fasen opgedeelde “Klimaatproject kmo’s Hageland”. Deelnemen kost 2.500 euro. In totaal zijn 104 uur begeleiding per kmo voorzien. Inschrijven kan nog tot 31 mei 2021 om een projectdoorlooptijd van minstens 1 jaar te garanderen. Bedrijven die willen deelnemen kunnen contact opnemen met Frank Van de Gehuchte via info@hagelandstroomt.be.