Kris Wintmolders volgde zijn passie. Na een jaar avondschool te volgen, kon hij zelf moutwijn maken, de basis voor een ambachtelijke graanjenever. Bovendien ging hij aan de slag in een Vlaams-Brabantse regio met een stokerijtraditie.
De plaatselijke heemkundige kring Pepijn@Landen telde in de negentiende eeuw vier stokerijen verspreid over de deelgemeenten Neerwinden, Janshoven, Walshoutem en Eliksem. De streek beschikte over rijke landbouwgronden met een overvloedige graanoogst en er was bovendien voldoende water beschikbaar.
Watertoren
Vandaag haalt Kris zijn beslagwater uit een bron vlak bij de watertoren, een symbool voor Landen dat ook op het etiket van de Wintmolders-graanjenever prijkt. De Landense graanjenever is zeer zacht, hij bevat twintig procent moutwijn, wat hem een complexe graansmaak geeft met een lichte toets van jeneverbes. Het eindproduct bevat dertig procent alcohol, niet te sterk en een aanrader voor wie gin eens wil inruilen voor een echte Vlaams-Brabantse graanjenever.
Kris viel zelfs twee keer in de prijzen, want afgelopen zaterdag werd hij eveneens opgenomen in de commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers in Sint Truiden.