Volgens de recentste cijfers verdiende een voltijds tewerkgestelde werknemer in 2022 gemiddeld 4.076 euro bruto per maand. Dat was bijna 5 procent meer dan in 2021, toen er 3.886 euro in de tabellen stond. Globaal genomen verdienen werknemers vanaf 40 jaar meer dan het gemiddelde, tot 40 jaar liggen ze daar meestal onder. Vooral bij bedienden neemt het loon met de leeftijd toe. Er zijn grote verschillen binnen de werknemerspopulatie. Zo verdient de groep van 10 procent werknemers met de laagste lonen gemiddeld minder dan 2.443 euro bruto per maand. De 10 procent bestbetaalde werknemers verdienen gemiddeld tweeënhalf keer meer: 6.305 euro.
Uitgesplitst naar jobs staan directeurs van grote ondernemingen bovenaan de tabellen. Met een brutomaandloon van gemiddeld 11.772 euro of bijna drie keer meer dan de gemiddelde werknemer, zijn zij het best betaald. Ook allerhande managers, artsen en docenten in het hoger onderwijs boeren gemiddeld goed – ruwweg tussen 7.000 en 9.000 euro bruto per maand.
De laagste gemiddelde brutolonen zijn er voor verzorgend personeel in kinderdagverblijven (2.567 euro). Zij verdienen ruim een derde minder dan het gemiddelde. Ook kelners en barmannen, kappers en schoonheidsspecialisten en huishoudelijke hulpen en schoonmakers verdienen gemiddeld minder dan 2.700 euro per maand. Uit de cijfers blijkt nog dat pendelen naar de regio Brussel loont. Het gemiddeld maandloon bedraagt 4.748 euro bruto in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of 16 procent meer dan het nationale gemiddelde. “Maar ook bij bedrijven gevestigd in de arrondissementen grenzend aan de hoofdstad, namelijk Halle-Vilvoorde, Leuven en Nijvel bedraagt het gemiddelde loon meer dan 4.250 euro”, zegt Statbel.
Loonkloof
Voorts wordt de loonkloof tussen mannen en vrouwen bevestigd. “In alle leeftijdscategorieën verdienen voltijds tewerkgestelde mannen meer dan hun vrouwelijke collega’s”, aldus Statbel. De kloof bedraagt ruim 10 procent bij werknemers jonger dan 20 jaar, neemt dan af tot 0,7 procent in de categorie 30-34 jaar, om vervolgens weer toe te nemen tot 19 procent bij 60-plussers. Langer studeren vertaalt zich ten slotte ook in een hoger loon. Werknemers met een masterdiploma verdienden bijna de helft meer dan het gemiddelde, werknemers met een bachelordiploma 6 procent. Wie geen hogere studies afrondde, verdient meestal minder dan het gemiddelde.
Het loon van loontrekkenden met hoogstens een diploma secundair onderwijs bijvoorbeeld, ligt gemiddeld 17 procent onder het gemiddelde. De cijfers zijn gebaseerd op een jaarlijkse loonenquête bij meer dan 184.000 werknemers en gaan over voltijdse werknemers in ondernemingen met minstens tien werknemers. Het brutomaandloon houdt rekening met bijvoorbeeld premies voor nacht- en weekendwerk, maar niet met uitzonderlijke betalingen zoals de dertiende maand.