IMG_4816

Geen logies door corona, ondernemer legt bouwvakkers te slapen in wijnkasteel

TIELT-WINGE/LEUVEN – Een groep bouwvakkers neemt vanaf volgende week zijn intrek in wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge. De mannen zullen er tot Kerstmis overnachten. Hun komst is voor de uitbating van het kasteel  een noodzaak om de coronacrisis te overbruggen. Intussen luidt Logeren in Vlaanderen vzw, gevestigd in Leuven, de alarmbel over het uitblijven van een haalbare regeling voor de iets meer dan 400 Vlaamse grotere vakantiewoningen. 

Op de Veiligheidsraad van 27 juli jongstleden werd het maximum aantal personen per vakantiewoning teruggeschroefd van 15 naar 10, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend. Voor het gros van de iets meer dan vierhonderd grotere vakantiewoningen in Vlaanderen was deze beslissing een ferme streep door de rekening na de complete lockdown.

Annulaties 

Wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge is er een van. Het domein kan twintig gasten te slapen leggen maar door de overheidsmaatregelen regent het (ambtshalve) annulaties. “Op enkele uitzonderingen na zijn al onze communiefeesten, vaak met overnachting, in het voorjaar geannuleerd. Ook tijdens de afgelopen zomerperiode hebben we zo goed als niemand gezien. Normaal zijn het wijnterras en het wijnkasteel elk weekend volgeboekt in juli en augustus. Ook september is normaal een topmaand maar daar is dit jaar niet veel van te merken. Wat het najaar zal brengen, is onduidelijk. Heel wat mensen met feestplannen kijken de kat uit de boom. Ze wachten de beslissing van de Veiligheidsraad af”, zegt Hilde Rutten, verantwoordelijke van de wijnbouw op domein Haksberg.

Tijdelijke koerswijziging

Om de coronacrisis te overbruggen, voert Haksberg een tijdelijke koerswijziging door. Vanaf volgende week zal een groep bouwvakkers overnachten in het wijnkasteel. Ze blijven tot enkele dagen voor Kerstmis. De mannen werden door het Antwerpse bedrijf WAB-Projects (Working Across Borders) gerekruteerd voor tewerkstelling op verschillende bouwwerven. “Ik weet niet of ze onze wijn zullen lusten. Dat valt nog af te wachten”, zegt Hilde met een knipoog. Om het langdurige verblijf coronaproof te laten verlopen, is een kleine verbouwing van de kamers bezig: bedden worden gescheiden en ook aan de sanitaire voorzieningen wordt gesleuteld. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Vaste kosten

Die aanpassingen zijn niet voor elke grotere vakantiewoning mogelijk, met alle (financiële) gevolgen van dien. “De vaste kosten blijven wel doorlopen, ook al heb je geen enkele gast”, zegt Sophie De Coninck, Teammanager van het in Leuven gevestigde Logeren in Vlaanderen vzw, spreekbuis van de kleinschalige logies in Vlaanderen. “Heel wat grotere vakantiewoningen  staat dan ook het water aan de lippen. Bij deze vragen we de overheid nogmaals de voorwaarden te versoepelen zodat ook deze logies met een normale capaciteit kunnen werken. Ondanks de inspanningen die geleverd werden om de protocollen voor een veilige heropstart uit te werken, bleef de mogelijkheid om effectief terug op volle capaciteit gasten te ontvangen uit.”

Coronaproof werking 

Logeren in Vlaanderen zegt dat haar leden garant staan voor een coronaproof werking. “Het zijn afgesloten gebouwen in een groene en landelijke omgeving waar social distancing perfect kan georganiseerd worden, naast handhygiëne en verluchting. Het gros van de activiteiten gebeurt overigens buiten. Bovendien beschikken deze vakantiewoningen over voldoende sanitaire ruimtes, vaak geïntegreerd per slaapkamer, zodat er zich hier geen probleem qua besmettingen kan voordoen. De groepen zijn hoofdzakelijk familie- en vriendengroepen die vaak al tot elkaars bubbel behoren. We begrijpen echt niet dat enerzijds enkele duizenden voetbalsupporters worden toegelaten in een stadion, en anderzijds families met meer dan tien personen niet terechtkunnen in de grotere vakantiewoningen. Deze groep van logies glipt door de mazen van het net”, besluit De Coninck.