Gault&Milau 2025 regio Leuven De restaurants van chefs Thijs Vervloet en Philippe Heylen vallen in de smaak. Foto: Joren De Weerdt / Dirk Vertommen

GAULT&MILLAU 2025. Twee nieuwkomers en acht (!) stijgers, maar ook enkele opvallende verliezers in regio Leuven

De regio Leuven blijft het jaar na jaar beter doen op culinair vlak. Dat blijkt bij de bekendmaking van de jaarlijkse horecaprijzen van Gault&Millau. Met twee nieuwkomers en maar liefst acht stijgers viert de regio hoogtij.

‘New on the top’. Het is iets wat restaurants maar al te graag zien achter hun naam in de Gault&Millau. En daarin slagen dit jaar maar liefst twee zaken in de regio. Colette De Vijvers verhuist binnenkort dan wel naar Westerlo, maar ziet net voordien op haar huidige locatie in Averbode de ranking nog stijgen van 16,5 naar 17. Het restaurant van chef Thijs Vervloet is daarmee ook het hoogst gerangschikt in de regio.

LEES OOK. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten uit Lennik is Gault&Millau Chef van het jaar

Een tweede stijger ‘new on the top’ is restaurant EED in Leuven. Zij krijgen dit jaar een 16, een half puntje meer dan vorig jaar. Zes jaar nadat hij de jongste Michelinchef ooit werd in België, blijft er dus geen stoppen aan chef Philippe Heylen. Andere stijgers zijn Trente in Leuven van 14 naar 14,5 en De Victorie in Linden naar 13 naar 14. Iets lager in de ranking zijn er nog vier restaurants die van een 12 naar een 12,5 stijgen: La Filosofia in Leuven, Vers Namur in Blanden, The Lake in Keerbergen en Wannes Raps in Diest.

Opvallend zijn ook de nieuwkomers in de ranking dit jaar. Vin’Osteria55 in Glabbeek opende vier jaar geleden, als gevolg van de coronacrisis. Het restaurant groeide voort uit wijnhandel Touch Wijnen en Touch Catering omdat door het wegvallen van evenementen hun catering zware financiële verliezen optekende. Vier jaar later blijkt het restaurant dus een groot succes, een positief gevolg van de coronacrisis.

De tweede nieuwkomer in de regio is Bed van Napoleon. Al is dat voor de chef misschien minder nieuw, want sinds eind 2023 is het historische restaurant in handen van topchef Kwinten De Paepe, in 2011 de Jonge Topchef van Vlaanderen en sindsdien brein achter verschillende toprestaurants in het Leuvense.

De Paepe ziet één van de restaurants waar hij vroeger achter de pannen stond, wel uit de ranking wegzakken: Tafelrond. Le Chameau s’en Fout in Leuven is het voorbije jaar gesloten, en verdwijnt dus vanzelfsprekend. Ook Stef in Tremelo en Villa Torre verdwijnen uit de ranking. Zakkers zijn dit jaar Cotto in Tienen (12,5), Spaans Dak in Oud-Heverlee (13) en Silo’s in Keerbergen (13,5).