Het gaat slecht bij Fun. De verkoop daalt, en de marge is erg klein op wat er wel verkocht wordt. Mensen kopen hun speelgoed tegenwoordig vaker online. Het management spreekt over een “zeer moeilijk extern klimaat gekenmerkt door een buitengewone inflatie en een daling van de consumptie, in combinatie met de achteruitgang van de speelgoedsector en de toegenomen concurrentie van digitale spelers”.
Een plan is er nog niet. “Het management is tot de conclusie gekomen dat initiatieven om de winstgevendheid van de winkels te verbeteren de trend waarschijnlijk niet zullen kunnen keren”, zegt general manager Jan Foblets in een boodschap aan het personeel. “De economische situatie van Fun is in haar huidige vorm onhoudbaar geworden.”
208 werknemers
Er zijn in Vlaanderen 29 Fun-winkels, goed voor 208 werknemers. “We zijn oplossingen aan het zoeken voor de toekomst van de winkels en het personeel, voornamelijk via potentiële overnemers voor alle of een deel van de activiteiten”, klinkt het.
In afwachting van een oplossing begint Fun maandag met een uitverkoop. Het bedrijf zal “voorraden liquideren” om “cash te genereren voor de betaling van de lonen en de lopende kosten”. De uitverkoop zou drie weken duren.
Lees ook: Plots uit dat diepe dal geklauterd: de miraculeuze heropstanding van ColruytTegelijkertijd “doet het management er alles aan om oplossingen te vinden en hoopt het in de komende weken het personeel meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de situatie”.
“De boeken liggen nu eigenlijk al zo goed als neer”, zegt vakbondsvrouw Christel Burke van BBTK. “Er moet binnen enkele weken een overnemer worden gevonden, anders volgt het faillissement voor alle winkels, of toch voor degene die geen nieuwe eigenaar hebben.”
Het nieuws komt volgens Burke niet uit de lucht gevallen. De voorbije jaren sloot Fun al verscheidene vestigingen – onder meer die in bakermat Aartrijke – en een distributiecentrum in Oostkamp, luidt het.
Ook problemen bij concurrenten
Fun wisselde in 2018 al eens van eigenaar, ook toen al omdat het verlieslatend was. De keten is sindsdien eigendom van de Sogesma-groep, die ook actief is in Wallonië met de discountketen Trafic. Twee weken geleden ging de Fun-vestiging in Sint-Niklaas nog dicht. Uit de jaarrekeningen blijkt dat Fun in 2022 nog een verlies van 10,1 miljoen euro boekte op een omzet van 70,2 miljoen.
Fun is niet de eerste speelgoedketen die bezwijkt onder de concurrentie van internetwinkels. Concurrent Dreamland ging vorig jaar om dezelfde reden over tot een herstructurering, waarbij één Dreamland en vijf Dreambaby-vestigingen sloten. De Limburgse keten ToyChamp, die tot dan toe vooral in Nederland actief was, nam toen driekwart van de aandelen over.