“In de pluktijd hebben we met alle fruittelers samen veel mankracht nodig”, legt Mario Vanhellemont uit. “Daarvoor vissen we allemaal in dezelfde vijver. Medewerkers van een maatwerkbedrijf inschakelen speelde al viert jaar door het hoofd. Dit jaar was het eindelijk zover.”
Niet binnen vier muren
Maatwerkbedrijf Entiris in Diest zat meteen op dezelfde golflengte. “We zijn altijd op zoek naar geschikt werk voor onze mensen”, zegt Koen Jennekens, begeleider van de Entirismedewerkers bij Vanhellemont.
“In Diest gaat het altijd om opdrachten binnen vier muren, vaak verpakkingswerk. Dit is dus werk van een totaal andere aard: de hele dag buiten aan de slag, al de tijd recht staan, tempo maken. We spraken dan ook medewerkers aan die daarvoor geschikt zijn. Hier zijn tien medewerkers aan de slag, , in twee ploegen van vijf.”
Eenvoudige plukvorm
Mario Vanhellemont koos bewust voor de peren om de Entirisploeg in te zetten. “Dat is de meest eenvoudige vorm van plukken. Het kan in een keer gebeuren. Bij appelen is het selectiever werken, plukken op rijpheid en kleur. Vandaar verschillende rondes in de appelpluk.”
“Bij de start van de opdracht heb ik de Entirismedewerkers een kleine opleiding gegeven, dezelfde opleiding voor andere beginnende plukkers hier. Toegegeven, het was met een bang hartje dat ik eraan begon, maar na enkele dagen zag ik dat het goed zat. Experiment geslaagd kan ik nu al zeggen. De begeleider van Entiris speelt een belangrijke rol.”
Koen Jennekens ziet herhaling zeker zitten: “Buiten werken betekent aanpassen. In de eerste week was het wat te warm. De voorbije dagen was het aangenamer en voor de ene regendag die we hebben gehad, was aangepaste kleding voorzien.”
Verlof ingetrokken
Entirismedewerker Annie Smits is ook helemaal voor het werk gewonnen. “Ik doe het heel graag. Buiten werken is me op het lijf geschreven. Dat heb ik thuis ook altijd gedaan, tuinonderhoud en zo. Fruit plukken vergt wel wat aandacht. Rotte exemplaren horen er niet bij. De peren mogen ook niet beschadigd zijn en je moet ze heel voorzichtig in de bakken leggen.”
Voor dit werk heeft Annie zelfs haar verlof laten schieten. “Normaal zou ik na een week pluk verlof hebben, maar ik heb gevraagd dat in te trekken, omdat ik dit zo graag doe. Licht werk is het nochtans niet. Als ik na een dag werken ’s avonds uit het busje stap, dan voel ik het in de benen.”