Fruit- en wijnboeren uit Vlaams-Brabant verwachten gevolgen van de vriesnachten. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag daalden de temperaturen tot min 6 graden Celsius. Dat is dramatisch voor appels, peren en kersen. Met volle bloesems op de appelbomen en vruchtvorming bij peren- en kersenbomen zijn de komende nachten cruciaal voor de oogst.
De bloesemperiode is elk jaar opnieuw hard werken voor de fruitboeren in het Hageland. Tijdens de nacht proberen ze hun boomgaarden warm te houden met kaarsen en ventilatoren die warme lucht blazen. Zo proberen ze om de bloesems en jonge vruchten door de vrieskoude te helpen.
“De zeer lage temperatuur van de nacht van woensdag op donderdag zal zeker gevolgen hebben voor de oogst van de fruitboeren”, zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond in Leuven. “De bloesems en de vruchten kunnen kapot gevroren zijn. Al kan je dat eerst echt zien na een paar dagen. De kapotgevroren bloesems en vruchten worden dan zwart.”
Als de vruchten alleen geraakt zijn, is het sap nog te gebruiken of zijn ze bestemd voor de industrie. Fruitboeren blijven op hun hoede tot de tweede week van mei, als de spreekwoordelijke ijsheiligen voorbij zijn. Tot ongeveer 14 mei kunnen de vruchten nog steeds kapotvriezen door de koude nachten.
Eric Gijssens uit Elingen (Pepingen) in het Pajottenland beschermt zijn wijnranken tegen de koude nachten met vuurkorven. De wijnboer heeft 560 exemplaren klaargezet op zijn domein Dappersveld. Vriesweer veroorzaakt schade aan de wijngaarden. Sommige knoppen van planten zijn daar niet tegen bestand.
Gijssens verstopte enkele thermometers en zag om 4.30 uur dat de temperatuur naar het vriespunt zakte. “Toen hebben we alle vuurkorven in brand gestoken.” Vorig jaar verloor hij tijdens één plotse vriesnacht een groot deel van de druivenoogst. De techniek van de vuurkorven wordt ook massaal toegepast door fruittelers, die ook warmtekanonnen inzetten.