Financiële injectie voor reMYND in strijd tegen diabetes

remynd_logo_officeHet Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) geeft het Leuvense biotechbedrijf reMYND een financiële injectie voor de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen diabetes van het type 1.

De biotechnologische onderneming reMYND kreeg dinsdag van het IWT een nieuwe subsidie voor de uitbouw van zijn diabetesprogramma. Meer bepaald voor de genezing van type 1 diabetes mellitus (T1DM), beter bekend als suikerziekte.

Vanuit de bio-incubator aan de Gaston Geenslaan in Heverlee ontwikkelt reMYND behandelingen voor patiënten die lijden aan alzheimer, parkinson, diabetes en huntington. Vandaag kunnen alleen de symptomen van deze ziektes verholpen worden. Het maatschappelijk en economisch potentieel van een geneesmiddel dat wél zou kunnen ingrijpen op het ziekteproces is heel groot. Met steun van het IWT kan reMYND een innovatieve aanpak uitwerken.

Het als spin-off van de KU Leuven gestarte bedrijf onderzocht de voorbije jaren hoe je de eigen natuurlijke insulineproductie door bètacellen kunt verbeteren. T1DM wordt veroorzaakt door een dalende insulineproductie omdat de bètacellen in de pancreas worden aangevallen en afsterven, doorgaans al op jonge leeftijd. Bij reMYND maken ze zich sterk dat T1DM kan worden genezen als er tijdig wordt ingegrepen. Dit wordt vanaf nu getest op diermodellen.

“Vandaag zijn patiënten met T1DM vanaf jonge leeftijd afhankelijk van insuline-injecties en dat verschillende keren per dag”, zegt Tine Hectors, projectleider diabetes bij reMYND. “We voelen dat we het verschil kunnen maken als we hun eigen insulineproductie kunnen herstellen. Ook al beseffen we heel goed dat we nog een hele weg moeten afleggen voor we onze bevindingen van klinische proeven concreet kunnen vertalen.”