De twee families zijn al drie generaties in het fruit actief. Bij Devos is het bedrijf nu in handen van Stefaan Devos, zijn echtgenote Martine Theunis en hun zonen Pieter en Wouter. Met hun teeltbedrijf hadden de ouders van Stefaan de kiem gelegd.
Bij Wouters was het Romain Wouters die het bedrijf op de kaart zette. Zijn zonen Kris en Wim bouwden de firma voort uit. Met Silke, dochter van Kris, is intussen al de volgende generatie actief. Ook de dochters van Wim stappen mee in de onderneming.
“Onze families zijn al jaren bevriend en delen dezelfde waarden en visie”, zegt Silke Wouters. “We zijn allebei begonnen als telers. Ook in de toekomst blijven we vol passie fruit telen. Daar ligt onze basis. Onze handelsbedrijven vullen elkaar perfect aan, met elk hun eigen specialiteiten en markten. Deze samenwerking voelt natuurlijk en wij kijken enorm uit naar wat de toekomst brengt.”
Export
Beide familiebedrijven hebben een geschiedenis van eigen teelt en wereldwijde export, met een sterke lokale verankering en een complementaire handelsportefeuille die binnen- en buitenland aanvult. Het familiale karakter, de innovatie in aanbod en productie via nieuwe rassen, eigen productie en service voor klanten en producenten zijn belangrijke kenmerken.
Qua afzetmarkt zijn de twee bedrijven complementair. “Wouters vindt vooral afzet in de landen van het oosten van Europa”, zegt Louis De Cleene, commercieel verantwoordelijke bij Devos Group. “Wij verdelen vooral op de Belgische markt en in de andere landen van West-Europa – Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk – en ook in Scandinavië. Dat is samen goed voor haast 95 procent van de huidige omzet van Devos Group.”
Troeven voor telers
De twee bedrijven samen beschikken over een areaal van 350 hectare voor de eigen fruitproductie. Devos maakt ook deel uit van de telersvereniging Green Diamond, waarvan het een van de drie bedrijven is die het fruit vermarkten. “Die taak voeren we voor zowat twintig externe telers uit”, zegt Louis De Cleene. “Met Wouters en Devos samen beschikken we nu over een opslagcapaciteit van 25.000 ton.”
De fusie versterkt ook de troeven van de twee bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen. Beide bedrijven hebben decennia geïnvesteerd in exclusieve rassen zoals QTee®, Primo®, Rubis Gold®, Early Desire®, Queen’s Forelle®, PiqaBoo®, Xenia® en de nieuwe, dubbel schurftresistente GoodnessMe®.
“GoodnessMe® is een voorbeeld van een variëteit die inspeelt op de uitdaging van de klimaatopwarming”, zegt De Cleene. “Ze is bestand tegen schurft, wat een van de grootste problemen is in de teelt van appels.”
Door telers toegang te bieden tot het breedste assortiment aan clubrassen in de Benelux, zal Devos-Wouters meer dan ooit samen met hen bouwen aan een sterke toekomst. De gecombineerde expertise en het brede verkoopnetwerk garanderen producenten een vruchtbare afzet.
Voordelen voor klanten
Pieter Devos ziet de fusie helemaal zitten. “Het familiale karakter van onze bedrijven is van groot belang”, zegt hij. “Een fusie kan alleen slagen als beide partijen dezelfde visie delen. Met Devos-Wouters willen we een krachtig merk neerzetten dat producenten en klanten dient. Samen zijn we sterker dan ooit. De fusie biedt onze klanten een groter volume, meer leverzekerheid, nog professionelere en snellere service en een volledig assortiment appel en peer, van teelt tot verpakking. Ook zal Devos-Wouters in de toekomst haar activiteiten in zacht fruit voort uitbouwen. De jobs blijven behouden. Er zijn zelfs functies vacant.”