Les Eleveurs is al 127 jaar actief in Halle. Het hotel-restaurant werd op de rails gezet door Jules Cesar De Brouwer, overgrootvader van Andy en Amanda. Daarna volgden grootvader Leon en vader Pierre. Vijftien jaar geleden werd Andy verantwoordelijk voor het restaurant en Amanda voor het hotel. De naam Les Eleveurs verwijst naar de vele paardenfokkers die hier over de vloer kwamen in een tijd dat paarden nog volop werden ingezet om boten te slepen langs het kanaal en boerenpaarden vanuit het Pajottenland via het station in Halle over de hele wereld werden verscheept.
“Het was absoluut geen gemakkelijke beslissing”, vertelt Andy De Brouwer. “We hebben er meer dan een nachtje over geslapen. Maar uiteindelijk zagen we geen andere uitweg. Opvolging van een vijfde generatie is er niet meteen. Ikzelf draai hier al dertig jaar volle shiften sinds mijn achttiende en eigenlijk al vroeger als student toen ik nog in de hotelschool zat. Ik begin dat zware leven stilaan fysiek te voelen.”
“Ik heb tot nu toe altijd alles opzij gezet voor Les Eleveurs maar ik werd het stilaan beu telkens aan mijn dochter te moeten vertellen dat ‘papa even geen tijd had omdat hij weeral eens moest werken’. Ik voel dat het meer tijd is voor een familieleven. Ik vind bovendien dat je beter stopt op een hoogtepunt. Soms moet je dingen durven afronden.”
Kans uit de duizend
“Ook ik voelde me de laatste jaren helemaal opgeslorpt door het hotel”, vertelt Amanda. “Als je geen personeel vindt, steek je zelf een tandje bij maar dat kun je niet volhouden omdat je geen tijd meer overhoudt voor dingen die er echt toe doen. Toen zich met Julian Staar een koper aanbood voor zowel het restaurant als het hotel hadden we allebei het gevoel dat we nu moesten springen. Zo’n kans krijg je niet elke week. Voor ons was het belangrijk dat het hotel en het restaurant van onze familie zou blijven verder bestaan als een geheel. Met een gepassioneerd horecakenner als Julian Staar die we ondertussen een tweetal jaar kennen, is dat gegarandeerd.”
“Voor de familie is de verkoop emotioneel omdat we hier allemaal in dit huis groot zijn geworden. Vooral voor mijn vader Pierre was het in het begin heel hard verschieten toen we hem onze plannen vertelden. Maar nu staat hij 100% achter ons”, zegt Andy.
Deze week neemt het hotel nog even vakantie en het restaurant nog tot 15 april. Maar daarna heropent Julian Staar als nieuwe eigenaar de zaak opnieuw. Het personeel van zowel het hotel als het restaurant blijft ook voor hem werken. “De horeca is mijn passie. Voor mij is dit een droom die in vervulling gaat”, vertelt Julian. Hij komt uit de streek van Dortmund in Duitsland maar spreekt intussen perfect Nederlands nadat hij twee jaar geleden de liefde vond in Lembeek en naar hier verkaste. “Ik heb zelf hotelmanagement gestudeerd in Salzburg, heb in tal van landen in hotels gewerkt en heb een eigen consultancybedrijfje waarbij ik mensen in de horeca help. Zo heb ik ook Andy leren kennen die een klant was van mij. Toen hij mij vertelde dat hij het hotel en restaurant wilde overlaten, heb ik toegehapt.”
Tweede living
“De naam Les Eleveurs blijft zeker behouden en ook aan het interieur zal ik niet veel veranderen. Het verhaal van het familiehotel is daarom te mooi. Wel gaan we wat sleutelen aan het restaurantconcept”, zegt Julian. “We willen het toegankelijker maken. Mijn bedoeling is dat Les Eleveurs de tweede living van de Hallenaren wordt, waar jong en oud terecht kan om iets te eten of iets te vieren. Op vraag van het personeel gaan we wel minder vaak open zijn in het weekend en meer in de week. Ik zelf zal me vooral focussen op de zaal in het restaurant naast mijn managementtaken.”
En toch zal de familie De Brouwer niet ver weg zijn want Amanda blijft het onthaal en de hotelboekingen beheren, als rechterhand van Julian. Andy daarentegen wil zich helemaal focussen op zijn Vloei-Bar op de Grote Markt die niet in de verkoop zit vervat. “Deze bar heeft veel meer potentie dan die tot nu toe heeft getoond, gewoon omdat ik te weinig tijd had om er mij op te focussen. Dat zal nu veranderen”, zegt Andy. “Ook blijf ik bezig met wijn, mijn specialiteit als sommelier, in de vorm van workshops, masterclasses, presentaties en andere activiteiten. En ik kom op met de gemeenteraadsverkiezingen in Halle op de CD&V-lijst. Als je wil dat er iets verandert, moet je zelf aan het roer gaan zitten.”