Obus 1

Explosievenspeurders ruilen stad in voor rand

HERENT/LEUVEN – Na negen jaar heeft het explosievenopsporingsbedrijf Bom-be Leuven verlaten voor een nieuw onderkomen aan de Kloosterweg in Herent. Daar heeft de onderneming meer werk-en oefenruimte. 

De ondergrond in België herbergt 75 jaar na het einde van het laatste grote gewapende conflict, de Tweede Wereldoorlog, nog altijd grote hoeveelheden explosieven. “Tot een derde van de munitie uit de Eerste Wereldoorlog is nooit tot ontploffing gekomen”, zegt projectmanager en onderzoeker Cynrik De Decker van Bom-be bij de collega’s van Het Nieuwsblad. “Bij munitie uit de Tweede Wereldoorlog is dat zo’n 14%.”

Nog 100 jaar werk 

Volgens De Decker haalt de Belgische ontmijningsdienst Dovo jaarlijks nog 200 tot 250 ton munitie op. “Decennialang heeft niemand omgekeken naar deze problematiek, waardoor de bodem nog steeds vol rommel zit. We hebben nog honderd jaar werk als we alles willen opruimen”, klinkt het.

Dovo 

Bom-be is een bedrijf dat met een nauwgezet historisch archief en hoogtechnologische apparatuur naar niet-ontplofte oorlogsmunitie speurt. Het opsporen van de bommen vraagt nauwgezet teamwerk van de experts. Aan de hand van geologische data en een archief aan militaire dossiers, fotomateriaal en andere verslagen worden mogelijke gevarenzones in kaart gebracht. Via kabelzoekers, een grondradar of magnetometrisch onderzoek op de site kan de concrete locatie nauwkeurig worden vastgelegd. Eens de explosieven zijn gelokaliseerd en uitgegraven wordt Dovo opgetrommeld voor het gecontroleerd tot ontploffing brengen van het materiaal.

Meer werk-en oefenruimte 

Recent heeft Bom-be het bedrijventerrein langs de Interleuvenlaan in Leuven verlaten voor een nieuw onderkomen aan de Kloosterweg in Herent. Daar heeft het bedrijf meer werk-en oefenruimte. Bom-be wordt ook geregeld gevraagd voor opdrachten in het buitenland.

Bron: Nieuwsblad.