stefaan-van-gool

Ex-topdokter van UZ Leuven koopt zich vrij

Stefaan Van Gool, de in opspraak gekomen topdokter van het Universitair Ziekenhuis UZ Gasthuisberg in Leuven, heeft een minnelijke schikking getroffen met het gerecht. De kinderspecialist die experimenteerde met tumorvaccins wordt bijgevolg niet vervolgd.

Dokter Van Gool verliet in 2015 Gasthuisberg wegens omstreden klinische studies op patiënten. Daarbij stelden zich volgens het UZ Leuven ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen.

De kinderneuro-oncoloog gaf experimentele tumorvaccins aan kinderen en volwassenen met een levensbedreigende hersentumor. Een onderzoekscommissie met professoren uit Leuven hekelde dat Van Gool die experimentele tumorvaccins in Gasthuisberg aanprees bij patiënten terwijl nog lang niet vaststond dat die ook zouden werken. Ook vandaag is nog altijd niet bewezen dat de vaccins werken. Er is ook twijfel of alle patiënten instemden met de experimentele behandeling.

Na het verlaten van het UZ Leuven ging Van Gool werken in een privékliniek in het Duitse Keulen. Het Leuvense parket startte in juni 2015 een onderzoek naar de praktijken van de arts. Dat onderzoek is nu blijkbaar afgesloten met een minnelijke schikking.

“We hebben op 17 januari beslist om een voorstel tot minnelijke schikking voor te leggen aan de heer Van Gool. Hij heeft die volledig betaald”, zegt het parket. Hoeveel de kinderkankerspecialist moest betalen, wil het parket niet kwijt. Het betekent wel dat Van Gool niet meer hoeft te vrezen voor een proces of een juridische straf. Op inbreuken tegen de regelgeving bij klinische studies staat tot twee jaar cel.