Vanvuchelen Foto: Erika Vanvuchelen

Erika Vanvuchelen wint Aurum-award met haar ambachtelijke speculaas

Ambachtelijk spelculaasmaakster Erika Vanvuchelen uit Grazen viel dit jaar op het Ceuco-congres in de prijzen. Ze mocht vanuit Castellón in Spanje terugkomen met de Aurum award voor 'Best Traditional Pastry'.

“Het is een hele eer deze Aurum in ontvangst te mogen nemen, want deze onderscheiding is ook een mooie erkenning voor onze Belgische bakkerijsector”, zegt Erika. “We proberen speculaas een podium te geven anno 2023: traditionele recepten naar de wensen van de mensen van nu, met de technologie van nu.”

“België heeft veel regionale bakkersspecialiteiten, waaronder speculaas en dat terwijl in de sector wekelijks twee bakkers de deuren moeten sluiten”, gaat ze verder. “Daarom engageer ik me ook bij Euro Toques als regionaal voorzitter. We moeten onze nationale specialiteiten promoten en beschermen.”

Het Ceuco-congres is een jaarlijks congres van de overkoepelende Europese raad van gastronomische organisaties die strijden voor het behoud van traditionele, nationale bereidingen. Daar worden elk jaar de Aurum-awards uitgereikt.