“Wij zijn van ’t Stad. Die van ’t Dorp geraken de berg niet op.” De toon in café De Herder, waar we aan tafel schuiven om over de festiviteiten rond 125 jaar caféleven te praten, is gezet. Dat zit zo: ’t Stad, dat is Droeshout, ’t Dorp is Opwijk. “Dat zeggen we hier al lang, het zit in ons”, vertelt spraakwaterval Josée De Vleminck (72), die café De Herder samen met haar man Harry Van den Bossche (82) drie jaar geleden overliet aan zoon Bart (46).
“Ik heb hier een halve eeuw meegedraaid. Ik verliet op mijn zeventiende de schoolbanken en was toen al hulp in het café en de boerderij van mijn ouders Eugeen en Clothilde”, gaat Josée verder. “Het huis is in 1898 als café gebouwd door mijn overgrootouders en bleef altijd in de familie. In 1975 nam ik met mijn man Harry het café over van mijn ouders en op 1 april 2024 staat onze zoon Bart hier drie jaar achter de toog. Hij is de vierde generatie.”
“Vroeger had Droeshout veertien cafés, nu zijn we alleen”, zegt Bart. “Misschien is het door de kracht als volkscafé dat we nog bestaan. Ik ben erin opgegroeid. Toen ik het café overnam, wist ik dus waar ik aan begon: frigo’s vullen, tot de late uurtjes open houden,…. Ik drink zelf ook geen alcohol. Dat zal je bij een cafébaas misschien niet veel tegenkomen, maar ik hou me daaraan.”
“Het is hier al die jaren een authentieke gezellige ontmoetingsplek gebleven, waar nog tussen en mét de mensen wordt gepraat. Dat willen we zo houden. De 125ste verjaardag van het café laten we niet zomaar passeren. We gaan er een lap op geven en hier zelfs de gewestweg afsluiten. Dat is geleden van de viering van 100 jaar café in ’t Stad.”
Hoewel ze in Droeshout spreken over ’t Stad, is café De Herder doordrongen van de typische sfeer die in een echt dorpscafé hangt. Een volkskroeg waar achteraan de duiven nog worden ingekorfd. Waar er ook wordt gelachen en gezeverd aan de toog, maar waar je ook het tooggebeuren van in het café op een “veilige plaats” aan de kleine tafeltjes kan gadeslaan.
Rond die tafeltjes zitten nu cafébaas Bart, zijn ouders Josée en Harry, Willy Segers en schepenen Jan Couck (N-VA) en Johan Deleu (N-VA) om de festiviteiten rond ‘125 jaar caféleven op ’t Stad’ te bespreken. “Het programma staat in grote lijnen vast”, zegt Willy Segers (70) van Droeshout.
“Vrijdag 10 mei 2024 is er de opening van de tentoonstelling 125 jaar caféleven op ’t Stad. Daarna zijn er een heel weekend lang activiteiten met onder andere optredens van heel wat verenigingen, een quiz, volksspelen, muziek- en dansavond…”
“Voor de tentoonstelling is ‘t Opwijks Archief op zoek naar beeldmateriaal of informatie over de cafés die gelegen waren op ’t Stad – vanaf de Kringwinkel tot aan de Guldenboomstraat – of van de parochie Droeshout in het algemeen.”