movri

Eigenaars met de handen in het haar want niemand wil hun iconische feestzaal kopen: “Het pand is een blok aan het been geworden”

BOORTMEERBEEK - De legendarische feestzaal Movri in het centrum van Boortmeerbeek staat al een tijdje te koop. Toch is er geen projectontwikkelaar die er zich aan waagt omdat er slechts drie appartementen mogen worden gebouwd samen met een handelspand op de gelijkvloers: “We krijgen geen vergunning, en de gemeente hult zich in stilzwijgen”, klinkt het bij de eigenaars.

De legendarische feestzaal Movri in Boortmeerbeek staat te verkommeren. Eigenaars Michaël Peeters en Cris Verhulst namen bij de start van de coronacrisis op 13 maart 2020 de drastische beslissing de feestzaal te sluiten en te heroriënteren naar een kleiner pand en om de brasserie Movri te openen op de Audenhovenlaan. De feestzaal Movri staat inmiddels 27 maanden te koop en verkommert zienderogen.

“Al die tijd willen we het pand verkopen. Er waren aannemers die er appartementen willen van maken. Dit zou een manier zijn om uit de financiële impasse te geraken. Door de torenhoge energiekosten en investeringen die moeten gebeuren, is het pand voor ons alleen maar een blok aan het been. We betalen maandelijks nog steeds 5.000 euro aan de hypotheek en verzekeringen”, zegt Michaël.

Commotie

Toch krijgen ze van het bestuur geen toelating. “Er ontstond wat commotie over het feit dat dit icoon voor het dorp zou verdwijnen. Maar zoals met zoveel dingen moet je met je verstand beslissingen nemen, niet met je hart. Er was interesse van een projectontwikkelaar, maar na 27 maanden bleek dat hij bij de gemeente geen vergunning kon verkrijgen voor de bouw. Nochtans staat er op amper 50 meter in de Tobbackstraat wel een appartementsgebouw met vier bouwlagen. Het gevolg is nu dat de ontwikkelaar zich terugtrekt”, betreurt Cris.

“De gemeente maakt zich sterk dat een beleidsmatige gewenste ontwikkeling (BGO) de boosdoener is. Dat plan bepaalt dat er per hectare maximaal 50 woonunits mogen worden gebouwd om wildgroei te voorkomen en ging van kracht drie maanden voor de aanvraag van ons dossier. Wij hebben zeven are grond, wat uitkomt op 3,4 appartementen met onderaan een handelspand. Bijgevolg: niemand heeft interesse”, zegt Michaël.

Overleg

Inmiddels waren er overlegmomenten, onder meer met de burgemeester. “Iedereen vindt het erg, maar er komt geen oplossing uit de bus. Meer nog, momenteel hult de gemeente zich in stilzwijgen terwijl wij aandringen op een overgangsmaatregel waardoor we bijvoorbeeld vijf of zes appartementen mogen bouwen. Toen we het pand kochten, was er zelfs een garantie dat er vier bouwlagen mogelijk waren bij een eventuele verkoop. Nu is er gewoon geen onderhandeling mogelijk”, zucht Michaël. Ook al koestert het duo weinig hoop, er vertrok inmiddels een officieel schrijven naar het college met de vraag of zij het pand niet willen kopen. “We hopen nog steeds op een goede afloop”, besluit hij.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Hans De Locht (Open VLD) geeft meer uitleg: “In 2019 is er een omgevingsanalyse gebeurd wat resulteerde in een beleidsmatige gewenste ontwikkeling. Dat heeft maanden in beslag genomen. Daarbij hebben we bepaald hoe we voortaan met open ruimte omgaan. De volledige gemeenteraad heeft dit goedgekeurd, ook de deputatie volgt ons hierin. Dit betekent dat als mensen in beroep gaan, er ook bij de deputatie een weigering komt.”