Het uitgestrekte gebied rondom Panquin is al sinds de middeleeuwen een opvallende plek. Door de hertogen van Brabant werd het gebruikt als jachtgebied en later verder uitgebouwd met een kasteel, uitgestrekte tuinen en een orangerie. Karel van Lorreinen bouwde er als pronkstuk een indrukwekkend hoefijzervormig complex met een koetshuis en stallen. Het Hoefijzergebouw en de Orangerie werden in 2004 officieel erkend als erfgoed. Nu willen onder meer projectontwikkelaar ION, de Vlaamse overheid én het gemeentebestuur van Tervuren de site in ere herstellen in de vorm van een woonproject.
Viersterrenhotel
“In 2016 werd een wedstrijd uitgeschreven door de gemeente Tervuren waarbij alle grote projectontwikkelaars zich voor hebben ingeschreven, en uiteindelijk werden wij uitgekozen als laureaat”, zegt CEO van ION Kristof Vanfleteren. “Het is een heel omvangrijk project dat daardoor ook een prijskaartje van 95 miljoen euro heeft. Voor ons waren de verschillende luiken binnen Panquin de doorslaggevende factor om er aan de slag te gaan.”
Zo zal Martin’s Hotels er een viersterrenhotel met 108 kamers huisvesten onder de naam van Martin’s Panquin. In de wijde omgeving errond verrijzen vier appartementsgebouwen, samen goed voor een honderdtal wooneenheden en enkele kantoorruimtes, midden in een park van 10.000 vierkante meter. De Vlaamse overheid steunt het project met 3,2 miljoen euro. “Wat zo mooi is in dit project is dat we een oud gebouw met veel erfgoedwaarde opnieuw een mooie invulling kunnen geven”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). “In 2014 heeft de laatste militair immers de kazerne verlaten en sindsdien staat dit gebouw leeg. Daarom zijn we ook te vinden voor dit project.”
Hoog prijskaartje
De volledige nieuwe wijk wordt ook aangesloten op een eigen geothermisch warmtenet en wordt daarenboven voorzien van een waternet voor de recuperatie van regen -en douchewater. Alle appartementen zijn reeds in voorverkoop. Nieuwbouw ‘Poort’ met 33 appartementen werd in samenwerking met het gemeentebestuur voorbehouden voor betaalbaar wonen voor Tervurenaars, en is al bijna helemaal uitverkocht. In de drie overige gebouwen is negentig procent op plan verkocht. Het innoverende project en de ligging van de woonzone in Tervuren maken de aankoop van een appartement allesbehalve goedkoop. De prijzen variëren immers van 625.000 euro tot 2,2 miljoen euro.
“De renovatie van de historische site zou niet mogelijk zijn met een project dat onvoldoende rendement zou opbrengen voor de aannemer”, aldus burgemeester Marc Charlier (N-VA). “Aangezien de renovatie verlieslatend is, wordt dat ten dele betaald met de opbrengsten uit de appartementen. Dat maakt de appartementen uiteraard niet goedkoop, maar het maakt de hele renovatie van de site wel mogelijk”, besluit Charlier.
De eerste bewoners van de site zullen eind 2024 hun intrek kunnen nemen. Naast woongelegenheid wordt er op de site ook een gemeentelijk museum ondergebracht.