Eerste oogprothese met 3D-software van Materialise

3d-ocularistHet gaat razendsnel met 3D-toepassingen. De introductie van 3D-printing in de gezondheidszorg door de Leuvense markteider Materialise heeft tot een nieuwe doorbraak geleid. Dicht bij huis nog wel: oogartsen van het UZ Leuven ontwikkelden de eerste oogprothese met 3D-print. Het is de eerste op maat gemaakte oogprothese op basis van 3D-software. De test vond plaats bij een 68-jarige man.

Specialisten oogheelkunde van UZ Leuven zijn erin geslaagd een oogprothese te maken op basis van een driedimensionale afdruk van de oogholte. Het is de eerste keer dat een op maat gemaakte oogprothese met die techniek ontworpen wordt. Traditioneel wordt de oogholte gemeten met een malafdruk. Met een cbct-scan (cone beam computed tomography) en software voor 3D-printing kon voor het eerst een model gemaakt worden zonder mal.

Het maken van de 3D-print van de oogholte van een 68-jarige man kon gebeuren dankzij de knowhow van kaakchirurgen die de techniek standaard gebruiken voor heelkundige ingrepen. Met cbct en 3D-software maakte een ingenieur een voorstelling van de oogholte die vervolgens werd uitgeprint. Zo kon een ocularist een prothese aanpassen op maat van de patiënt, zonder vormafdruk.

oogholte-3dBedoeling is om op termijn het oog rechtstreeks te printen in kunststof, zoals dat vandaag in Gasthuisberg in Leuven al gebeurt voor tandprotheses. “Een oogprothese op maat rechtstreeks printen is technisch nog niet mogelijk maar ligt hopelijk in ons bereik”, zegt professor Ilse Mombaerts, specialiste oogkaschirurgie in UZ Leuven. “Een oogprothese is van kunststof en bijna niet te onderscheiden van een echt oog. Het is een kunstoog voor patiënten die een oog verloren door een tumor of een ziek oog hebben.”

In UZ Leuven worden jaarlijks zeventig tot honderd oogprothesen gemaakt. Die kosten 1.300 euro. De patiënt krijgt dat grotendeels terugbetaald. “De kostprijs zal door de nieuwe techniek niet stijgen. Dat komt omdat wij de software en de 3D-printer al in huis hebben”, stelt Mombaerts. De software werd eerder geleverd door Materialise.